Nu există om care să nu aibă ceară în urechi și să nu vrea să scape de ea, însă nu toţi știu că această ceară sau cerumen, cum îi mai spun medicii, este o substanţă cleioasă, de culoare gălbui-maronie care are rolul de a proteja urechea de bacterii și corpi străini. Într-o mai mică măsură, aceasta are și un efect antibacterian, dar și un rol în protecţia urechii externe și a timpanului.
„O ureche care produce cerumen este o ureche sănătoasă, de aceea urechea nu trebuie curăţată cu beţișoare de urechi. Motivul? În momentul în care urechea este prea curată, fără acea ceară care s-o protejeze, apare senzația de mâncărime în interiorul acesteia. Desigur, atunci când vine vorba de curăţatul urechilor, cei mai mulţi se gândesc la beţișoarele din bumbac, dar din păcate acestea pot afecta urechea internă, în cazul în care nu sunt folosite corespunzător”, ne-a declarat dr. Mădălina Macu, medic specialist ORL.
Ea a precizat că aceste beţișoare de urechi pot fi folosite pentru pavilionul urechii, dar în niciun caz pentru curăţarea canalului. Problema apare în momentul în care sunt folosite betigașele, ceara fiind, în acest fel, împinsă către urechea internă, unde se formează astfel dopurile, care pot duce la pierderea auzului prin spargerea timpanului.
Pentru evitarea oricărui tip de probleme, specialiștii recomandă folosirea unui amestec de apă călduţă și apă oxigenată (sau oţet) și irigarea urechii cu ajutorul unei pipete, câte patru-cinci picături în fiecare ureche.
Totuși, cel mai indicat este să cereți sfatul medicului ORL-ist înainte de folosirea oricăror substanţe sau instrumente pentru curăţarea urechii.