25 Noiembrie 2020
438 accesări
0 comentarii

Unii oamenii au ticuri sau obiceiuri de care, pur și simplu, nu reușesc să scape. De exemplu, sunt persoane care își rod unghiile, obicei numit de medici onicofagie. Specialiștii spun că aproximativ un sfert dintre adulți prezintă obiceiul compulsiv de a-și roade unghiile. Potrivit psihologilor, roaderea unghiilor trădează o tensiune reprimată și apare cu precădere în cazul persoanelor introvertite, care țin înăbușite nemulțumirile, sentimentele de furie și frustrările.

Nevoia de eliberare a acestor sentimente negative apare, însă, inconștient prin maltratarea propriilor unghii. Acesta este, de fapt, un gest involuntar, de aceea voința persoanei nu este întotdeauna suficientă pentru a-l opri. Totuși, există, o metodă care acționează mai presus de voința personală și reușește să pună capăt roaderii unghiilor. Este vorba despre aplicarea unei soluții cu gust foarte amar, care are o acțiune repulsivă, împiedicând imediat gestul respectiv.

Dr. Mioara Gavrilă este de părere că, în majoritatea cazurilor, obiceiul roaderii unghiilor debutează în copilărie. Până la 70% dintre copii își rod unghiile sau obișnuiesc să țină degetul în gură din cauza plictiselii, foamei sau ca mijloc de autoliniștire. Cert este că urmările onicofagiei sunt cât se poate de serioase, pentru că sunt persoane care își maltratează propriile unghii până la sânge, ajungând să-și roadă unghiile chiar și în somn.

Tocmai din cauza acestui obicei, vârfurile degetelor sunt inflamate și foarte dureroase, apar leziuni ale cuticulelor, unghiile sunt roase din carne și au un aspect urât. Mai mult decât atât, persoanele care au acest obicei pot suferi infecții la rădăcina unghiilor sau la nivelul gurii, din cauza transmiterii microbilor de pe mâini în gură și invers.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU