07 Mai 2018
797 accesări
0 comentarii

Depresia postpartum nu este doar o stare de tristeţe sau neputinţă, pe care o proaspătă mămică o poate simţi, ci este chiar o mare problemă pentru multe dintre ele. Aceasta poate apărea în primele zile de la naştere, fiind o continuare a stării generate de venirea pe lume a celui mic şi care este pusă pe seama modificărilor hormonale care au loc în organism. Mai grav este că această depresie se poate prelungi, uneori, câteva săptămâni sau chiar luni de la naşterea bebeluşului. Cum recunoaşteţi că suferiţi de depresie?

Specialiştii din cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna” spun că mămicile trebuie să ţină cont de câteva simptome. În primul rând, depresia apare atunci când mama este tristă şi deprimată mai tot timpul şi nu se poate bucura de copil, nu este interesată de activităţile zilnice, de copil şi chiar de ea însăşi. Apoi, ea se simte obosită şi nu mai are energie şi resurse pentru îngrijirea copilului şi realizarea sarcinilor casnice, dar înainte de toate, se simte mereu vinovată şi are frecvent sentimentul că nu este eficientă şi nu poate face nimic bine. De asemenea, ea întâmpină dificultăţi în luarea deciziilor, dar, mai ales, are mari probleme de concentrare şi comunicare şi o poftă teribilă de mâncare sau din contră, nu este interesată de mâncare şi slăbeşte foarte mult.

„Netratată, depresia poate persista câteva luni sau chiar mai mult de un an. Cu cât apelaţi mai repede la un specialist, cu atât se reduc mai rapid simptomele, iar copilul se poate bucura, din nou, de mămica lui. A cere ajutor de specialitate, a urma un tratament, nu este un semn de slăbiciune, ci decizia cea mai înţeleaptă dacă suferiţi de depresie”, au precizat medicii de la „Euromaterna”.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU