Specialiştii Fundaţiei „Baylor Marea Neagră” avertizează populaţia că HIV nu se transmite prin strângeri ocazionale de mână, atingere, prin aer, apă, folosirea în comun a veselei, a scaunului de toaletă. Mai mult decât atât, virusul nu poate trăi în afara corpului pentru perioade lungi de timp.
„Virusul se transmite prin fluide corporale, inclusiv sânge, spermă şi lapte matern şi este posibilă răspândirea bolii prin contacte sexuale neprotejate sau prin folosirea în comun a acelor de seringă de utilizatorii drogurilor injectabile”, au precizat aceştia.
La ora actuală, infecţia cu HIV reprezintă una dintre cele mai răspândite infecţii, fiind responsabilă de decesul a peste 25 de milioane de persoane, în ultimii 30 de ani, prin SIDA, fază finală, complicată cu diverse infecţii.
Infecţia HIV poate fi diagnosticată, totuşi, prin intermediul unor teste de sânge uzuale, care detectează prezenţa anticorpilor anti HIV produşi de organismul persoanelor infectate.
Până în prezent nu s-a găsit un leac împotriva bolii, dar cu ajutorul unui tratament eficient, bazat pe medicamente antiretrovirale, pacienţii pot ţine sub control virusul şi se pot bucura de o viaţă mai lungă.
De precizat că virusul imunodeficienţei umane (HIV) vizează sistemul imunitar şi slăbeşte mecanismele de apărare şi supraveghere ale organismului împotriva infecţiilor, precum şi împotriva anumitor tipuri de cancer. Virusul deteriorează funcţia celulelor imune şi le distruge, persoanele infectate devenind treptat imunodeficiente. Ulterior, imunodeficienţa duce la o rezistenţă scăzută în faţa unui număr mare de infecţii şi boli, la care oamenii cu sistem imunitar intact fac faţă mult mai uşor.