12 Septembrie 2024
49 accesări
0 comentarii

Uveita reprezintă un tip de inflamaţie oculară care afectează învelişul mijlociu al globului ocular, numit tract uveal. Aceasta poate avea multiple cauze inflamatorii, infecţioase, parazitare, bacteriene, fungice şi poate fi produsă de focare infecţioase de vecinătate, cum ar fi un abces dentar, o sinuzită sau chiar infecţii la distanţă, precum infecţiile urinare sau genitale.

Uveita este o afecţiune foarte gravă, iar dacă nu este tratată, poate duce la orbire. Mai mult decât atât, trebuie precizat că aceasta apare şi în bolile reumatologice. „Există un set de analize pe care noi îl recomandăm pacienţilor care se prezintă cu uveită, analize uzuale de sânge, teste serologice, sifilis, HIV etc. Ca tratament, până ce vin rezultatele analizelor, acestora li se administrează un tratament cu antibiotice cu spectru larg. Tratamentul durează, în medie, cinci zile, dar ei continuă să se trateze apoi şi acasă”, ne-a declarat dr. Ana Maria Stoica, medic oftalmolog.

Specialistul a mai spus că boala se manifestă prin dureri oculare, înroşirea ochilor, scăderea acuităţii vizuale, fotofobie. În privinţa durerii, aceasta debutează de multe ori brusc. „Unii pacienţi nu se află, însă, la primul episod al bolii, pentru că uveita poate fi recidivantă ori în această situaţie, după ce simt şi cel mai mic disconfort, ei se prezintă imediat la medic. Totodată, au fost pacienţi pe care i-am consultat pentru uveită şi au fost ulterior diagnosticaţi cu tuberculoză sau sifilis. Altora, în schimb, lis-au descoperit spondilite anchilozante, pentru care li s-a recomandat tratament de specialitate”, a explicat medicul.

Tratamentul local presupune administrarea de picături pentru a reduce inflamaţia şi/sau infecţia la nivelul globului ocular şi pentru a preveni complicaţiile. De multe ori, însă, este necesară asocierea injecţiilor perioculare cu antiinflamator steroidian, acestea având rolul de a grăbi rezoluţia procesului inflamator. Cert este că uveita, indiferent de forma sa, este o urgență medicală, iar tratamentul este diferit, în funcție de etiologia și formă, dar, în majoritatea cazurilor, este medicamentos. Ca tratament local, se poate opta pentru dilatarea pupilei cu ajutorul midriaticelor, care au rolul de a preveni instalarea sinechiilor (lipirea irisului de cristalin). Apoi, se aplică picături sau coliruri cu antibiotice.

Dacă, secundar inflamației, apare creșterea tensiunii oculare, se administrează colir cu antiglaucomatoase. Pentru prevenirea apariției și detecția precoce a uveitei se recomandă consult oftalmologic periodic, managementul corect al bolilor autoimune și infecțioase.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU