Sunt persoane care nu aud bine, iar aceste probleme sunt chiar moştenite uneori. Ne referim aici la otoscleroză, o boală cu transmitere genetică, ce se manifestă prin apariţia unor modificări osoase la nivelul urechii medii şi interne, ceea ce provoacă blocarea articulaţiei dintre scăriţă şi urechea internă.
Din păcate, nu toată lumea are un auz perfect, iar atunci când sunt diagnosticaţi cu otosleroză, oamenii au nevoie neapărat de aparate auditive, pentru a se putea înţelege cu cei din jur.
Potrivit dr. Larisa Cristea, afecţiunea apare atunci când se produce anchiloza lanţului de oase din urechea medie, împiedicând, astfel, transmiterea eficientă a sunetelor de la timpan la urechea internă, din cauza afectării scăriţei.
Fiind cel mai mic os din corp, scăriţa vibrează, pentru a permite transmiterea sunetului în urechea internă. Atunci când acesta devine fix, previne ca undele de sunet să ajungă la urechea internă, iar auzul este afectat.
„Persoanele care suferă de otoscleroză mai au şi alte simptome. Aceşti oameni simt tot felul de zgomote în urechi şi au ameţeli. În cazul acestora, urechea medie este separată de urechea externă prin timpan, iar aceasta conţine oase mici care amplifică undele sonore. Boala poate face inclusiv ca echilibrul să fie afectat, mai ales dacă se întâmplă ca oasele să crească anormal şi să se extindă în urechea internă. De obicei, femeile tinere sunt cele mai afectate de otoscleroză, iar cauza este necunoscută, deşi se ştie că factorii de risc includ istoricul familial şi sarcina”, a explicat medicul.
Femeile, mai susceptibile de a dezvolta boala
Cum spuneam, deşi nu se cunosc pe deplin cauzele care duc la otoscleroză, specialiştii au identificat o serie de factori de risc.
Primul face referire la istoricul familial. Aşa se face că otoscleroza tinde să se moşteneascǎ în familii, fenomen ce sugerează o susceptibilitate genetică a bolii. Apoi, sexul persoanei este foarte important, femeile fiind mai susceptibile de a dezvolta otoscleroză decât bărbaţii. Nici gravidele nu scapă, ele fiind predispuse la această boală în timpul sarcinii.
De asemenea, persoanele ce suferă de „osteogenesis imperfecta”, o tulburare genetică ce se caracterizează prin oase anormal de fragile, se confruntă cu acest diagnostic. În plus, cei ce suferă de osteogeneză imperfectă prezintă un risc crescut de a dezvolta otoscleroză. De precizat că otoscleroza se instalează, de obicei, la o singură ureche, dar ajunge să se dezvolte şi la cea de-a doua. Cu toate acestea, boala nu produce surditate totală, bolnavii rămânând cu un auz, dar foarte slab dezvoltat.
Astfel, pacienţii realizează că încep să nu mai audă bine şi au senzaţia de zgomote în urechi şi ameţeli. Ca urmare, dacă vă aflaţi într-o astfel de situaţie, mergeţi la medic! Boala poate fi diagnosticată în timpul unui control ORL, cu ajutorul testelor auditive, mai ales că persoana care suferă de otoscleroză are, de obicei, probleme în a auzi sunetele de frecvenţă joasă. Mai departe, specialistul poate recomanda o tomografie computerizată, pentru a verifica afectarea nervului cohleahr.