Odinioară blamate pentru că ar fi fost rele pentru inimă sau ficat, ouăle şi-au recâştigat titlul de aliment sănătos în ultimii ani, pe măsură ce studii au stabilit căsunt bune pentru muşchiul cardiac, pentru vedere, dar şi pentru pierderea kilogramelor în plus.
Referitor la mecanismul prin care oul ajunge pe masa noastră, eco sau nu, de la găini "stresate" sau nu, ne spune medicul Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa Facebook:
"Cine a fost mai întâi, oul sau găina?
Dacă filozofii sunt încurcaţi în această dilemă, pentru nutritionişti e mai simplu: oul, dar nu în fiecare zi:) Pentru că aşa a lăsat ea, Natura, mersul firesc al lucrurilor. O găina nu poate face decât un ou pe zi, iar iarna e pauză în producţie. Da, am uitat cu toţii, oul e un aliment de sezon!
Rar găsim într-un produs aşa o concentraţie de nutrienţi de primă clasă, aşa cum găsim în ou. Şi care e materia primă din care găina îl fabrică? Câteva boabe şi grăunţe, mălai şi tarâţe, iarbă şi rădăcini, vreo insectă, resturi şi firimituri din gospodărie. Ce miracol este viaţa, să poată fi sintetizat un ou din aşa lucruri banale!
Din păcate, ritmul naturii este insuficient pentru ritmul alert şi nevoile societăţii, aşa că găinile sunt nevoite să producă ouă intensiv, câte 2-4/zi. Cum se poate obţine asta? Fiind hrănite intensiv. O găină nu ştie să facă ouă de proastă calitate, însă nu e natural să facă mai multe ouă într-o zi. Dacă tot sfidăm ritmul naturii, mi se pare o ipocrizie să facem atâta caz pentru creşterea intensivă a animalelor. Chiar am fi dispuşi să nu avem ouă în fiecare zi? Sau chiar avem impresia că găinile crescute eco/bio nu sunt hrănite intensiv?
Ca sa fii competitiv, ca să ajungi pe raftul supermarket-ului îţi trebuie productie, eficienţă, volum, randament. Aceste lucruri nu se obţin respectând ritmul naturii. Iar noi nu prea mai avem alternativă. Va fi un privilegiu să poţi mânca produse crescute neintensiv. Va fi un lux să ai pe masă ouă sau carne de la animale hrănite ca pe vremuri, natural. Şi probabil ultima fiță în materie de nutriţie ar fi să vedem scris pe ambalaj nu ce conţine un produs, ci tipul de hrană pe care l-a primit animalul de la care provine. Pentru că sloganul "eşti ceea ce mănânci" este valabil şi pentru ele, prietenele noastre necuvântătoare!", a scrismedicul Mihaela Bilic, pe Facebook.