01 Iulie 2018
1767 accesări
0 comentarii

Veste bună pentru bolnavii cu afecţiuni grave. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa s-a dotat cu un aparat care va creşte cu câţiva ani speranţa la viaţă a bolnavilor cu cancer şi nu numai. Este vorba despre un angiograf ultramodern, primit de unitatea sanitară în cadrul proiectului European „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri - DIPCDCI”.

În premieră la Constanţa, acest aparat a fost folosit joi. În sala de operaţii a fost adus un pacient în vârstă de aproximativ 50 de ani, cu cancer colorectal, cu metastaze, care a suportat o chemoembolizare, procedură realizată de către o echipă de medici din cadrul Institutului Clinic „Fundeni”. Deşi pacientul se află într-un stadiu delicat al bolii, iar organismul său nu a reacţionat până acum la chimioterapie, procedura a fost un succes, aşa că specialiştii speră să-i prelungească viaţa cu cât mai mult timp posibil.

Potrivit echipei de medici, chemoembolizarea presupune introducerea selectivă, doar în zonele afectate, de substanţe embolizante şi citostatice, urmărindu-se distrugerea tumorilor.

Altfel spus, chemoembolizarea este alternativa la chimioterapia clasică, orală şi parenterală şi se adresează atât tumorilor hepatice primitive, cum este hepato-carcinomul, dar şi determinărilor secundare (metastaze hepatice de cancere colo-rectale).

Potrivit managerului SCJU, dr. Cătălin Grasa, proiectul prin care spitalul a fost dotat cu acest aparat ultraperformant de angiografie aparţine Academiei de Ştiinţe Medicale din România, în parteneriat cu SCJU, şi este coordonat de către prof. dr. Radu Deac.

Dr. Cătălin Grasa a precizat că, timp de doi ani, angiograful va fi utilizat pentru pacienţii incluşi în programele de cercetare, dar, după aceea, echipamentul va rămâne în dotarea SCJU.

Per total, 17 centre medicale din ţară au fost dotate cu angiografe, prin intermediul fondurilor europene, iar cel de la Constanţa - a precizat Deac - a costat aproape un milion de lei. Potrivit acestuia, echipamentul va fi utilizat pe două linii: pe chirurgie cardiovasculară, pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor cu afecţiuni grave ale cordului, incluşi în programul de cercetare, şi pentru pacienţii cu boli oncologice hepatice.

Ca urmare, în cadrul acestui proiect naţional, SCJU este implicat în mai multe teme, cum ar fi „Înfiinţarea registrului naţional de tratament, „Implementarea în România a conceptului de Heart Team”, „Evaluarea vascularizaţiei şi microvascularizaţiei tumorilor hepatice utilizând echipamente hibride - angiografe cu posibilităţi de achiziţie a imaginilor de tip computer tomografic; „Stabilirea unei hărţi virtuale a vascularizaţiei tumorale prin achiziţie angiografică 3D şi integrarea imaginilor CTşi IRM”.

Pacienţii care vor fi incluşi în studiu trebuie să îndeplinească mai multe criterii din punct de vedere medical. La final, rezultatele cercetării se vor materializa într-o strategie naţională de tratament a afecţiunilor, aplicabilă pe tot teritoriul ţării, în centre specializate.

Din echipa de cercetare fac parte: dr. Radu Baz (coordonator), dr. Irinel Parepa, dr. Răzvan Maxim, dr. Belgin Salim, dr. Marius Militaru, tehn. Adina Buica, dr. Pavel Platon şi dr. Gina Rusu (Institutul „Fundeni”). Coordonatorul naţional al programului de oncologie din cadrul proiectului de cercetare este dr. Mugur Grasu, din cadrul Institutului Clinic „Fundeni”, care a participat, la SCJU Constanţa, la efectuarea primei chemoembolizări, alături de colectivul din echipa de cercetare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU