27 Mai 2016
6148 accesări
0 comentarii

Dezechilibrele hormonale pot face ravagii în organismul unei femei. Există o serie de patologii ale căror simptome sunt uşor trecute cu vederea, însă care, netratate, se pot transforma în formaţiuni maligne. Una dintre aceste afecţiuni este mastoza fibrochistică.
Această afecţiune este hormonală, de recepţie şi de funcţionalitate. Particularităţile de expresie sunt diferite la fiecare femeie în parte.
La nivelul sânilor se acumulează o serie de factori hormonali, iar simptomele sunt diferite, pentru că există zone cu receptori hormonali mai mulţi, altele cu mai puţini.
„Datorită hormonilor, la pubertate, femeii îi cresc sânii şi sunt întreţinuţi de-a lungul vieţii de funcţionalitatea ovariană. Matura-rea unui folicul în ciclul menstrual, între două menstre, presupune evenimente hormonale în care hormonii estrogen şi progesteron prezintă un anumit echilibru. Când intervine dezechilibrul, sânii sunt afectaţi. Dar, la nivelul sânului, sunt recepţionaţi şi alţi hormoni - hipofizari, tiroidieni, sau compuşi chimici purtaţi de circuitul sanguin care pot determina dezechilibre. Există o complexitate de compuşi, în majoritatea cazurilor, care acţionează în sân”, a declarat dr. Eduard Circo, medic endocrinolog.
Tratamentul specific pentru mastoza fibrochistică este apreciat de medicul endocrinolog, în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte.
„Endocrinologul este implicat în patologia mamară benignă de cauză hormonală. Dacă este nevoie, conlucrarea se va face şi cu oncologul, în situaţia în care pacienta prezintă noduli de risc. Există şi riscul ca nodulii să capete caracter malign, de aceea, examinarea periodică este obligatorie”, atenţionează medicul specialist.

Taguri articol: boli şi afecţiuni cancer cancer san

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii