Obezitatea este, la ora actuală, cea mai frecventă boală metabolică şi este asociată, deseori, cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn etc. Aceasta este caracterizată printr-un exces de ţesut adipos. În mod normal, organismul bărbaţilor conţine un procent de 15 - 20% de ţesut adipos, iar organismul femeilor un procent de 25 - 30 % de ţesut adipos. Mai mult decât atât, obezitatea nu este doar o problemă estetică, ci în primul rând o tulburare de nutriţie caracterizată prin sporirea greutăţii corporale mult peste nivelul greutăţii ideale, cu ample consecinţe asupra stării de sănătate. Totodată, apariţia obezităţii influenţează aspectul fizic al persoanei, dar şi starea ei psihică.
În general, a declarat dr. Răzvan Popescu, medic primar Chirurgie Generală, cu supraspecializări în Chirurgia laparoscopică şi bariatrică, obezitatea este determinată de creşterea consumului de alimente hipercalorice şi creşterea sedentarismului.
„De fapt, obezitatea reprezintă o oglindire a stilului de viaţă modern, occidental, a schimbărilor de mediu şi sociale, a procesării alimentelor şi, nu în ultimul rând, o reflectare a educaţiei şi a integrităţii psihice a omului din zilele noastre, afectat de stres, anxietate, depresie, insomnie”, a explicat specialistul.
Pentru a scăpa de kilogramele în plus, acum există chirurgia obezităţii sau chirurgia bariatrică, cea mai eficientă armă în arsenalul terapeutic de care dispune medicina în faţa unui pacient cu obezitate morbidă şi singura în măsură să ofere o scădere ponderală durabilă în timp şi o nouă viaţă, mai bună, pacientului.
Medicul este de părere că această chirurgie bariatrică nu este un moft al unei persoane care s-a saturat de diete chinuitoare, ci este ultima sa şansă la viaţă.
Petru detalii, programări, consultaţii şi consiliere, apelaţi numerele de telefon 0241.638.251, 0722.574.250 şi 0241.940.