05 Februarie 2016
1690 accesări
2 comentarii

Românii nu sunt obişnuiţi să meargă periodic la medic şi să facă investigaţii care ar putea să ducă la descoperirea precoce a diverselor forme de cancer. Aceasta este concluzia preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, dezbătută la conferinţa „Pacient informat şi responsabil: Noi putem să ne implicăm. Eu pot să mă informez”.

„Cred că la ceea ce ne dorim să ajungem este un comportament preventiv general care nu se referă exclusiv la o anumită zi, la o anumită perioadă. În România nu suntem obişnuiţi să facem ceea ce se numeşte medicina omului sănătos, adică să ne ducem periodic la medic, să facem investigaţii care ar putea să ducă la descoperirea precoce a diverselor forme de cancer. Cred că acesta este lucrul unde avem mult de lucrat. Nu cred că dacă nu putem să îmbunătăţim zona aceasta de detecţie precoce o să putem să rezolvăm problema sau să îmbunătăţim substanţial problema morbidităţii şi mortalităţii prin cancer, decât dacă oamenii învaţă să se ducă la medic şi să investigheze la timp”, a explicat Rafila.

Cancerul de sân şi cancerul pulmonar sunt cele mai răspândite forme ale maladiei în populaţia din România, indică un studiu Onco Monitor din 2014.
Acelaşi studiu a arătat că un oncolog consultă pe lună, în medie, 40 de paciente cu cancer de sân şi 20 de pacienţi cu cancer pulmonar. Aceste tipuri de cancer sunt şi cele responsabile pentru cele mai multe decese cauzate de această afecţiune.
În România, 17% din totalul deceselor survenite în urma cancerului înregistrate în rândul femeilor sunt cauzate de cancerul mamar, iar în ceea ce priveşte popu-laţia masculină un procent considerabil este cauzat de cancerul bronho-pulmonar, respectiv 27,3%.
Peste 70% dintre cancerele pulmonare sunt diagnosticate în stadii avansate, în timp ce 20% dintre cancerele mamare sunt depistate în stadiile II sau III. Aceeaşi situaţie este şi în cazul cancerelor de ovar, doar 15% dintre acestea fiind diagnosticate în faze incipiente.
Un diagnostic precoce poate fi determinant în lupta împotriva cancerului din punct de vedere al impactului pe care boala îl are asupra pacienţilor, cât şi la nivel social.

Taguri articol: stiri medicale cancer pulmonar pacient microb

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

2 comentarii

6 februarie 2016
adevar
adevar

Presedentia romana stie ce experimente antiumane fac romani?

6 februarie 2016
adevar
adevar

Care este scopul tratamentele romane distrugere poporele vecine?

Articol publicat de Andreea Năstase