07 Noiembrie 2017
1041 accesări
0 comentarii

Foarte mulţi părinţi, cărora li s-au alăturat şi multe cadre medicale, au participat la diferite proteste, pentru a se împotrivi proiectului de lege ce susţine vaccinarea obligatorie a copiilor şi a adulţilor, cu prioritate a personalului medical şi a persoanelor din educaţie, fără o limitare a numărului de doze şi fără testări prealabile.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Protecţiei Consumatorilor (APC), legea condiţionează accesul copiilor în instituţiile de învăţământ. Totodată, proiectul prevede sacţiuni pentru cetăţenii şi medicii care au alte opinii decât cea acceptată oficial. Pe lângă implicaţiile etice şi medicale, proiectul de lege ar avea consecinţe şi la nivel financiar, deoarece costurile implicate de vaccinarea propriilor angajaţi trebuie suportate de către angajatori.

„Credem că dezbaterea asupra acestui proiect de lege, cu implicaţii uriaşe pentru societatea românească, nu s-a încheiat. Dacă libertatea asupra propriului corp este pusă în discuţie, atunci şi libertatea cuvântului este în pericol. Graba cu care a fost aprobat acest proiect de lege, precum şi declaraţia halucinantă a ministrului Sănătăţii, referitoare la finalizarea normelor metodologice de aplicare a unei legi, care nu trecuse încă de Camera Deputaţilor, ridică suspiciuni rezonabile cu privire la parcursul legal al acestui act şi la existenţa unor interese de natură financiară”, a declarat dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

Ca urmare a adoptării acestui proiect de lege, au fost organizate acţiuni de protest în mai multe oraşe ale ţării, printre care amintim Constanţa, Bacău, Timişoara, Craiova, Cluj, Iaşi etc.

„Chiar dacă numărul participanţilor din fiecare oraş nu a depăşit câteva sute, este vorba de mii de oameni care realizează că o lege care dă dreptul statului să dispună de corpul unei persoane nu poate fi pozitivă. Proiectul de lege încalcă mai multe articole din Constituţie şi din Codul Civil, cu privire la dreptul persoanei de a dispune de propriul corp, dar şi prevederi ale unor tratate intrenaţionale la care România este parte. De asemenea, vine în contradicţie directă cu Codul de Deontologie Medicală al Colegiului Medicilor”, a mai spus preşedintele APC.

Vaccinurile sunt înregistrate la Agenţia Naţională a Medicamentului şi, ca orice medicament, trebuie prescrise după o consultaţie medicală, de către un medic cu drept de liberă practică medicală. Fiecare vaccin este prevăzut cu un prospect, în care sunt descrise şi reacţiile adverse.

„Vaccinarea ar trebui să fie personalizată”

Părinţi ai copiilor din Constanţa, prezenţi la miting

Părinţii constănţeni, prezenţi la mitingul anti vaccinare obligatorie, susţin că, fiecare părinte în parte, trebuie să decidă pentru copilul său, deoarece, în prezenţa unor afecţiuni, la anumiţi copii, vaccinarea obligatorie ar atrage după sine complicarea bolilor sau apariţia unor dezechilibre noi.

„Copiii care sunt perfect sănătoşi au şanse să nu fie afectaţi deloc de vaccinuri, dar cei care au diferite afecţiuni, cum este al meu, de exemplu, care este alergic la multe, vaccinul îl poate afecta. Chiar medicul de familie m-a sfătuit să nu îi fac anumite vaccinuri. Unde mai este libertatea, dacă vin alţii şi decid pentru mine”, a explicat Dorin Miron, părinte.

Dr. Ionica Ciortan, medic primar pediatru, s-a adresat părinţilor, dintr-o perspectivă profesionistă, punând în balanţă beneficiile şi riscurile imunizării prin vaccinare. Aşadar, potrivit specialistului, părinţii ar trebui să discute concret cu medicul de familie sau pediatru, despre necesitatea de vaccinare a copilului, înainte de a fi vaccinat. Astfel, aflăm că nu toţi copiii pot avea recomandare de vaccinare, împotriva anumitor boli, în funcţie de starea de sănătate la momentul actual, de antecedentele patologice, bolile cronice, sistemul imun dezechilibrat. În acest context, se discută despre o vaccinare personalizată, în funcţie de starea de sănătate a fiecărui copil.

„Să te vaccinezi presupune câteva riscuri, mai mari decât cele care erau în trecut, dar, dacă nu te vaccinezi, şi tu, şi comunitatea aveţi riscuri mult mai mari. Suntem în situaţia în care oamenilor le este greu să decidă, dar trebuie să ne gândim foarte bine, să nu cumva să declanşăm vreo epidemie, pentru că, dacă se continuă aşa, suntem în acest risc, cu siguranţă”, explică medicul specialist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii