Rinita alergică afectează, în ziua de azi, destul de multe persoane. Afecțiunea se caracterizează printr-o inflamație acută sau cronică a mucoasei nazale și este mai des întâlnită la persoanele tinere și copii. Aceasta este, de fapt, o afecțiune inflamatorie a mucoasei nazale, inițiată de un răspuns imun alergic la alergene inhalatorii, la persoane mai sensibile.
Potrivit dr. Selda Ali, cascada imunologică alergică determină următoarele simptome, ce pot varia ca severitate și durată: congestie sau obstrucție nazală (nas înfundat), rinoree (secreție nazală mucoasă), prurit (mâncărime) nazal sau conjunctival și strănut, în unele cazuri.
„De asemenea, pot apărea simptome generale ca oboseală, concentrare și productivitate redusă la serviciu sau școală. Rinita alergică poate fi însoțită frecvent și de conjunctivită, manifestată prin prurit ocular, lăcrimare, congestia vaselor conjunctivale (înroșirea ochilor) și edem periorbital. Totodată, poate fi un factor predispozant pentru afecțiuni ale organelor adiacente, cum sunt sinusurile maxilare și frontale (sinuzite), urechea medie (otite), nazofaringele și laringele, arborele bronșic (astmul). Diagnosticul este stabilit în funcție de simptomatologia ce apare ca urmare a expunerii la aeroalergene și testele cutanate prick sau imunoglobulinele specifice pozitive, corelate cu istoricul pacientului.
Principalele aeroalergene implicate în patogenia rinitei alergice sunt: acarienii din praf, polenurile, mucegaiurile și epiteliile de animale”, a explicat dr. Selda Ali. Referitor la tratament, specialistul a precizat că acesta ar trebui să-i ofere posibilitatea pacientului de a avea o viață socială normală, gust, miros și un somn odihnitor.
De asemenea, mai trebuie precizat că există două tipuri de rinită alergică: sezonieră și perenă. Rinita alergică sezonieră apare, de regulă, în timpul sezoanelor de primăvară și toamnă, ca răspuns la alergenii care se regăsesc în aer, cum ar fi polenurile. Rinita alergică perenă poate să apară, însă, pe toată durata anului sau în orice perioadă a anului, ca răspuns la substanțele din interior.
Ca urmare, dacă aveți alergii minore, probabil că veți avea nevoie doar de un examen fizic. Cu toate acestea, medicul poate efectua anumite teste pentru a stabili cel mai bun plan de tratament pentru dumneavoastră. În prezent, testul cutanat este unul dintre cele mai frecvente teste efectuate. Ce se întâmplă, de fapt? Specialistul aplică pe piele mai multe substanțe, pentru a vedea cum reacționează organismul dumneavoastră la fiecare dintre ele. În mod obișnuit, apare o ușoară umflătură, însoțită de mâncărime și roșeață, asta dacă sunteți alergic la o anumită substanță testată. În majoritatea cazurilor, tratamentul vizează ameliorarea simptomelor, precum strănutul și nasul înfundat sau scurgerile nazale.
În același timp, dacă suferiți de rinită alergică ușoară, puteți apela la măsuri de auto-îngrijire. Totuși, indicat este să vă adresați medicului, dacă simptomele sunt mai severe și vă afectează calitatea vieții sau dacă măsurile de auto-îngrijire nu au fost eficiente.