Insomniile reprezintă tulburări ale somnului, manifestate prin dificultăți în a adormi, somn de scurtă durată sau de slabă calitate. Pe termen mediu şi lung, insomniile contribuie la starea acută de oboseală, dificultăți de concentrare, creșterea nivelului de anxietate. De asemenea, lipsa somnului are efecte şi asupra funcționării optime a organelor, informează medlife.ro.
Pandemia a schimbat unele comportamente, provocând anumite dezechilibre în corp (activitate fizică redusă, interacțiune umană scăzută etc.), însă putem echilibra balanța printr-un somn sănătos. Este foarte important să fim odihniți, pe cât putem, așa cum trebuie, pentru a ne păstra organismele sănătoase, astfel încât acestea să facă faţă tuturor provocărilor care ne așteaptă în această perioadă.
Ce putem face pentru un somn sănătos
Dr. Vlad Stroescu, medic psihiatru, prezintă câteva sfaturi pentru igiena somnului în această perioadă.
În primul rând, nu uita să faci mișcare. Deși momentan nu mai poți avea același program activ pe care îl aveai înainte, este foarte important ca în această perioadă să nu renunți la exercițiile fizice.
De asemenea, la fel de important este să respectăm ciclul de zi/noapte, astfel că nu transforma zilele în nopți şi nici invers. Profită cât mai mult de lumina naturală pe timpul zilei, chiar dacă acest lucru înseamnă expunerea doar pe balcon sau pe terasa casei şi încearcă să eviți cât de mult poți lumina artificială seara.
Încearcă să ai o disciplină a somnului! Este foarte ușor ca, în perioada aceasta, în care stai mai mult acasă, disciplina somnului să aibă de suferit. Respectă pe cât posibil un program de somn, cu intervale orare prestabilite, așa cum îl aveai şi atunci când mergeai în fiecare dimineață la serviciu.