Femeile constănţeneau posibilitatea efectuării unui test genetic pentru diagnosticarea cancerului mamar, la Spitalul privat Euromaterna.Precizia metodeieste de peste 99%.
Testul este recomandat femeilor cu antecedente personale atât de cancer mamar, cât şi ovarian sau femeilor ce au o rudă apropiată fie cu cancer ovarian, fie mamar. Testul necesită doar 5 ml de sânge, iar durata analizei este de 30 de zile lucrătoare.
„Gena BRCA1 (Breast Cancer Type1, genă implicată în cancerul de sân de tip 1) este localizată la nivelul cromozomului 17. Gena BRCA2 (Breast Cancer Type 2, gena implicată în cancerul de sân de tip 2) este localizată la nivelul cromozomului 13. Aceste gene sunt diferite ca structură, dar au roluri similare în repararea leziunilor care pot apare la nivelul ADN. Rearanjamentele prin mutaţii, deleţii (pierderea unui segment discret din genă) sau inserţii (prezenţa unei litere incorecte din alfabetul genic în cadrul unei gene) sunt responsabile pentru cancerul de sân cu componentă ereditară sau cancerul ovarian cu componentă ereditară”, explică specialiştii Spitalului privat Euromaterna.
În cazul în care în familie au fost cazuri de cancer de sân, este indicat să vă testaţi pentru determinarea eventualei mutaţii la nivelul acestor gene.
Metoda utilizată pentru detecţia acestor mutaţii este o tehnică de biologie moleculară foarte perfor-mantă, practicată în laboratoare de vârf din lume. Produsul rezultat după amplificare este analizat printr-o tehnică performantă, denumită electroforeza capilară, iar datele generate sunt procesate cu un soft specializat.
Pentru a reduce anxietatea gene-rată de prezenţa mutaţiilor, în condiţiile în care acestea au fost detectate, specialiştii recomandă consult specializat genetic şi oncologic pentru lămurirea completă a diagnosticului şi pentru evaluarea riscului.
Informaţii suplimentare la numărul de telefon 0241.605.555.