14 Septembrie 2018
1397 accesări
0 comentarii

Oreionul este provocat de virusul urlian, care se transmite de la o persoană la alta pe cale aeriană. Boala se manifestă prin afectarea glandelor salivare parotidiene (submandibulare), uneori a pancreasului, testiculelor şi ovarelor. Simptomele sunt febra, lipsa poftei de mâncare, dureri musculare şi de cap, umflarea glandelor salivare şi stare generală proastă.

Specialiştii spun că cele mai frecvente complicaţii ale oreionului la copil pot fi meningita aseptică şi surditatea, dar acestea se întâmplă foarte rar, iar decesul survine la un caz din 10.000.

Tocmai de aceea, se recomandă ca, la vârsta de 12 luni, bebeluşii să primească gratuit prima doză de ROR (vaccin care protejează împotriva a trei boli: rujeolă, oreion, rubeolă), urmată de o doză de rapel la cinci ani.

În acelaşi timp, există şi alte boli pe care le pot face copiii, însă mai puţin frecvente şi care sunt de asemenea prevenibile. Acestea sunt difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita şi bolile produse de Haemophilus Influenzae tip B. Din fericire, sunt înregistrate foarte puţine cazuri, în mare parte datorită introducerii vaccinurilor împotriva lor în Programul Naţional de Imunizare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU