Sursa foto: Totul despre mame

Sursa foto: Totul despre mame
03 Februarie 2020
543 accesări
0 comentarii

Oreionul sau parotidita epidemică este o boală infecţioasă. Boala se manifestă prin inflamarea glandelor salivare și, în special, a celor parotide, precum şi a pancreasului, sistemului nervos central. Potrivit dr. Angela Boerescu, oreionul se transmite pe cale aeriană, prin inhalarea picăturilor de salivă emise de un bolnav. Boala este întâlnită în mod special iarna, copiii fiind cei mai expuși.

„În ceea ce priveşte incubaţia, aceasta durează între 17 şi 21 zile. Ea este urmată de o febră moderată şi de dureri de urechi timp de una-două zile. Totuşi, mai trebuie luat în calcul un aspect, şi anume că bolnavul este contagios cu o săptămână înaintea apariţiei simptomelor şi aproximativ opt zile după apariţia lor. Inflamaţia glandelor parotide apare mai întâi pe o parte, apoi în ambele părţi şi se manifestă printr-o tumefacţie care acoperă şanţurile din spatele maxilarului. Ea provoacă o durere mare la mestecat, motiv pentru care, unii bolnavi au impresia că se confruntă, de fapt, cu o angină şi o atingere a ganglionilor învecinaţi. De cele mai multe ori, bolnavii au de-a face cu dureri de cap puternice, de care cu greu scapă”, a explicat medicul.

Trebuie precizat că oreionul ia în unele cazuri o formă neuromeningeană (meningită, encefalită, atingere a nervului auditiv). În alte situaţii, bolnavul suferă de pancreatită, de orhită (inflamaţie a testiculelor) şi nu numai.

Tratamentul, simptomatic, constă în administrarea de medicamente care combat febra şi, în caz de dureri mari, în administrarea antiinflamatoarelor. În cazul copiilor care frecventează colectivitatea, acestora li se recomandă izolarea la domiciliu timp de două săptămâni.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU