08 Iulie 2022
270 accesări
0 comentarii

Femeile aflate la menopauză care au o activitate fizică intensă şi consumă alimente bogate în calciu şi vitamina D prezintă un risc cu 50 la sută mai mic de osteoporoză şi de fracturi.

„După vârsta de 50 de ani, aproximativ o femeie din trei şi un bărbat din şapte trebuie să se aştepte la apariţia unei fracturi cauzate de osteoporoză”, a precizat medicul reumatolog Dănuț Codreanu.

Specialistul a explicat că factorii care provoacă apariţia osteoporozei se referă atât la cei predispozanţi, precum vârsta avansată, istoric personal sau familial de fracturi, cât şi la stilul de viaţă.

„Dieta săracă în calciu, deficienţa de vitamina D, fumatul, consumul excesiv de alcool şi inactivitatea fizică pot influenţa în proporţie de 50 la sută apariţia osteoporozei”, a spus dr. Dănuț Codreanu.


Conform specialiştilor, zonele cele mai vulnerabile la osteoporoză sunt coloana vertebrală, şoldul şi încheietura mâinii. Frecvenţa acestor fracturi, mai ales la şold şi la coloana vertebrală, creşte odată cu vârsta, atât la femei, cât şi la bărbaţi. Medicul reumatolog a atras atenţia că fracturile de şold şi cele vertebrale trebuie tratate foarte serios şi a spus că o fractură de şold necesită frecvent intervenţie chirurgicală şi poate duce la pierderea capacităţii de autoîngrijire sau chiar la deces.

„De asemenea, fracturile coloanei vertebrale, care de multe ori sunt lipsite de dureri sau de alte semne, pot avea şi ele consecinţe serioase, cum ar fi deformări ale coloanei, tulburări respiratorii şi scădere în înălţime”, a adăugat medicul.

Specialistul a subliniat că o femeie care stă aşezată mai mult de nouă ore pe zi prezintă un risc cu 50 la sută mai mare să facă o fractură de şold decât cele care stau aşezate mai puţin de şase ore pe zi.

Alimente recomandate pentru oase

Consumul de alimente bogate în calciu poate ajuta la protejarea oaselor, indiferent de vârstă. Laptele, tonul, somonul, legumele cu frunze verzi ajută la păstrarea calității structurii osoase.

În schimb, unele alimente pot submina cantitatea de calciu din organism. Încercați să reduceți alimentele sărate, cum ar fi supele la conservă și carnea prelucrată. Cafeina poate reduce capacitatea corpului de a asimila calciul, dar efectul este minim în cazul în care nu consumați mai mult de trei cești pe zi. Nu este recomandat nici excesul de alcool.

După cum susțin medicii de la Medlife, și activitatea fizică este importantă, însă nu toate stilurile ajută la rezistența oaselor. În timp ce yoga sau pilates pot ajuta la echilibru, prea multă mișcare poate crește riscul de fracturi vertebrale compresive în cazul oamenilor care suferă de osteoporoză. Activitățile de mare impact pot fi riscante pentru persoanele cu densitate osoasă scăzută. Nici înotul sau ciclismul nu aduc beneficii sănătății noastre osoase.

Taguri articol: sfatul medicului Osteoporoza

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii