La bărbaţi este de remarcat, în ultimul timp, o incidenţă crescută a osteoporozei. Specialiştii afirmă că ne-am obişnuit să spunem că pierderea masei osoase, cu creşterea riscului de fractură, apare cel mai des la femei, post menopauză. Iată că şi bărbaţii, în ultimii ani, sunt mult mai frecvent diagnosticaţi cu această boală, potrivit specialiştilor.
„Cauzele sunt multiple: stilul de viaţă să zicem, expunerea la soare, carenţa vitaminei D, carenţa unor factori alimentari printr-o alimentaţie dezechilibrată. Efortul excesiv care determină scăderea nivelului de testosteron, adică inhibă funcţia testiculelor. Însăşi o patologie care face să scadă cantitatea de testosteron are drept urmări pierderea masei osoase, deci riscul de osteoporoză creşte, la valori care se instalează treptat şi este mai greu de diagnosticat”, a declarat dr. Eduard Circo, specialist endocrinolog.
Tratamentul osteoporozei, la bărbaţi, constă în adoptarea unui stil de viaţă sănătos, cu o dietă echilibrată, care să includă proteine, lactate şi crudităţi. Aceştia ar trebui să facă exerciţii fizice regulat, pentru tonifierea musculaturii, precum şi să evite fumatul şi consumul de alcool în exces. La acestea, medicul curant va adăuga şi un supliment de calciu şi vitamina D.