Bătrânii, în general, se confruntă cu osteoporoza, adică o scădere a densității minerale osoase, când structura osului devine rarefiată și duce la fracturi asociate unor traumatisme minore. În general, pierderea de masă osoasă începe cam după 30 de ani. De regulă, pacienții de sex feminin sunt predispuși mai mult la această patologie, deoarece, după apariția menopauzei, scade mult nivelul hormonal de estrogeni care ajută la menținerea densității osoase normale.
„Sănătatea sistemului osos este importantă la orice vârstă, însă devine critică după 60 de ani, când în prezența osteoporozei se pot produce fracturi la traumatisme minime. În funcție de momentul și cauzele apariției osteoporozei, aceasta poate fi împărțită în două categorii: osteoporoză primară (asociată cu procesul natural de îmbătrânire, legat de scăderea estrogenului și progesteronului) și osteoporoza secundară (afecțiuni care împiedică regenerarea osoasă - diabet, sindrom Cushing, hiperparatiroidism, scorbut)”, a explicat dr. Loti Popescu.
Specialistul a subliniat că pentru a preveni osteoporoza, este necesar să adoptați o dietă sănătoasă, care să conțină, neapărat, calciu, magneziu, zinc, vitamina D, vitamina K. Totodată, se recomandă renunțarea la fumat, renunțarea la consumul excesiv de alcool și efectuarea controalelor periodice pentru osteoporoză.