Dacă în anii trecuţi oamenii foloseau oţetul din cidru pentru a da un gust mai bun salatelor, în prezent, acesta este utilizat pentru scăderea colesterolului, pierderea în greutate, detoxifiere şi nu numai. Specialiştii „Vegis” afirmă că oţetul din cidru de mere poate fi o modalitate simplă de a menţine sub control nivelul zahărului din sânge, beneficiu demonstrat şi susţinut printr-o serie de studii.
„Administrarea oţetului diluat înainte de culcare a arătat o scădere cu 4% a glicemiei a două zi, cu 34% după consumul a 50 de grame de pâine albă, iar în cazul persoanelor cu diabet de tip II, o îmbunătăţire a sensibilităţii la insulină cuprinsă între 19% - 34% în timpul unei mese bogate în carbohidraţi.
În acelaşi timp, contribuţia oţetului în menţinerea sănătăţii inimii este demonstrată prin diferite studii. Acest beneficiu se datorează acţiunii pe care oţetul o are în scăderea nivelului de trigliceride şi al colesterolului, factori principali responsabili de apariţia afecţiunilor cardiovasculare. De asemenea, un studiu observaţional efectuat la Harvard arată că femeile care consumă în salate dressing-uri cu oţet din cidru prezintă un risc mai mic de boli cardiovasculare”, au precizat specialiştii.
În plus, oţetul din cidru de mere contribuie la instalarea senzaţiei de saţietate, iar acest lucru poate determina un consum mai mic de calorii pe parcursul unei zile. Datorită acidului acetic din compoziţie care prezintă proprietăţi antibacteriene, oţetul din cidru poate fi folosit diluat inclusiv pentru calmarea durerilor de gât.
Pentru o acţiune mai eficientă, se poate adăuga o linguriţă de miere. Pe vremuri, se spunea că acesta era şi remediul lui Hipocrate, părintele medicinii, pentru tuse şi alte simptome ale răcelii.