18 Noiembrie 2015
1855 accesări
0 comentarii

Fiecare părinte cunoaşte sentimentul de neputinţă pe care îl resimte atunci când copilul său suferă de otită. Deşi multe infecţii ale urechii se videcă de la sine, unele fac excepţie. Din nefericire, unii copii suferă adesea de boli ale urechii.

Ce este otita?

Otita este o infecţie obişnuită a urechii medii care se inflamează şi se umple de lichid. De obicei, majoritatea infecţiilor pe termen scurt sau acute ale urechii se vindecă fără tratament. Dacă revin, ele devin recurente. Infecţiile recurente ale urechii medii pot duce la acumularea de lichid care nu se elimină. Când se întâmplă acest lucru, afecţiunea poartă denumirea de infecţie cronică a urechii.

Colectivele mari favorizează instalarea infecţiei
O infecţie a urechii este de cele mai multe ori provocată de bacterii sau de virusuri care pătrund în corp prin nas şi gură. Locurile în care se află laolaltă mulţi copii (grădiniţe, de exemplu) favorizează răspândirea mai uşoară a microbilor. De asemenea, infecţiile respiratorii, alergiile şi poluanţii din aer (precum fumul de ţigară) pot duce la infecţii ale urechii.

Simptome
Adesea, ne dăm seama că bebeluşii şi copiii mici suferă de otită dacă încep sescarpineşi să setragă singuride urechi.Totodată, ei prezintă probleme de auz, febră, scurgeri din ureche, iritabilitate şi stări de vomă. La copiii mai mari şi la adulţi, simptomele includ durerile de urechi, problemele de auz, senzaţia de plin şi de presiune în urechi, ameţeală şi pierderea echilibrului, precum şi stări de greaţă şi vomă. Simptomele neînsoţite de durere sau febră pot să însemne şi că există lichid în urechi, fiind necesar un examen medical.

Factori de risc pentru cei mici
Cei mai predispuşi la infecţiile urechii sunt bebeluşii şi copiii mici deoarece anatomia urechii şi a gâtului nu sunt încă pe deplin dezvoltate la vârste fragede. Totodată, ei sunt mai expuşi la riscuri dacă petrec mult timp în centrele de îngrijire a copiilor.

Diagnostic
Medicul vă va examina cu atenţie, va realiza un istoric al simptomelor şi va efectua un set simplu de teste. De asemenea, va dori să afle cât de liber se poate mişca timpanul, cât de bine funcţionează trompa lui Eustachio, dacă există lichid în urechea medie, precum şi dacă a avut loc pierderea auzului.

Iritabilitatea urechii la bebeluşi nu indică neapărat o infecţie sau o problemă serioasă a urechii. O examinare completă şi un istoric al simptomelor pot ajuta medicul să pună un diagnostic precis şi să evite, pe cât posibil, administrarea antibioticelor.

Tratamente pentru otită
În cadrul infecţiilor cornice ale urechii, structura fizică a urechii, nasului şi gâtului copilului pot constitui o problemă. În aceste cazuri, medicul vă poate recomanda una din cele două procedure sigure şi cu eficienţă demonstrată: ventilarea canalelor sau îndepărtarea adenoizilor – un grup de ţesuturi prezente în partea superioară a gâtului, în spatele nasului.

Majoritatea infecţiilor urechii trec de la sine în câteva zile. De aceea experţii Academiei Americane de Pediatrie recomandă ca medicii să aştepte două sau trei zile înainte de a prescrie antibiotice în anumite cazuri de infecţie a urechii.

În funcţie de afecţiunea copilului, medicul vă poate recomanda tratament medical sau chirurgical. Infecţiile urechii constituie cea mai des întâlnită cauză de pierdere a auzului la copii, fapt ce poate interfera cu dezvoltarea limbajului. Pierderea auzului poate fi permanentă.

Tratament medicamentos
Dacă infecţia urechii este provocată de bacterii, medicul îi poate prescrie celui mic antibiotice. Dacă la originea infecţiei se află un virus, antibioticele nu vă vor fi de niciun folos. Utilizarea antibioticelor în mod abuziv este nocivă şi în urma ei rezultă bacterii rezistente, greu de eliminat.

Medicul vă poate prescrie analgezice pentru a atenua durerea în timp ce virusul se manifestă.

Tratament chirurgical
Dacă infecţia urechii continuă să revină sau durează de prea mult timp, medicul vă poate sugera să optaţi pentru operaţie.Tratamentele chirurgicale include inserţia unui tub de ventilare în timpan pentru a permite drenajul lichidului sau îndepărtarea adenoizilor umflaţi sau inflamaţi, unde bacteriile pot spori şi bloca drenajul în gât.

Tratament homeopat

Dacă doriţi să evitaţi medicamentele şi sala de operaţie, puteţi alege varianta naturală oferită de medicamentele homeopate:

  • Belladonna – este un remediu pentru otita acută care are ca simptome dureri profunde care apar dintr-o dată şi devin tot mai violente;

  • Aconitum Napellus – alină durerile provocate de otită;

  • Chamomilla – este un remediu pe bază de muşeţel foarte eficient în tratarea durerilor de urechi.

Taguri articol: pediatrie boli şi afecţiuni otite

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir