Ovăzul conține fibre cu proprietăți prebiotice care stimulează dezvoltarea bacteriilor benefice în intestin. Potrivit studiilor, consumul acestei cereale contribuie la menținerea unui microbiom intestinal echilibrat. În plus, ovăzul integral este o sursă bogată de fibre solubile și insolubile, vitamine, minerale, substanțe cu acțiune antioxidantă și proteine. Datorită compoziției sale complexe, această cereală este considerată un aliment funcțional, care, pe lângă aportul nutritiv obișnuit, are și beneficii suplimentare pentru sănătate. Ele se datorează unor compuși bioactivi care pot avea efecte pozitive asupra organismului, ajutând la prevenirea unor boli sau chiar la tratamentul unor afecțiuni.
Totodată, ovăzul conține și proteine care contribuie la senzația de sațietate și la susținerea masei musculare. Lista nutrienților este completată de compuși fenolici și fitoestrogeni cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a inflamației cronice. De asemenea, ovăzul mai conține acizi grași nesaturați, considerați grăsimi sănătoase care contribuie la menținerea sănătății inimii. Nu în ultimul rând, acest tip de cereale sunt o sursă bună de fibre insolubile care susțin sănătatea digestivă prin menținerea unui tranzit intestinal regulat și prevenirea constipației. Foarte important, consumul de ovăz și de alte alimente care conțin beta-glucan produce senzație de sațietate, ceea ce ajută la controlul apetitului și la gestionarea greutății corporale.