Dacă doriţi să vă începeţi ziua plini de energie pentru a face faţă programului de dimineaţă, atunci nimic nu este mai bun decât o porţie caldă de terci de ovăz. Nu este numai o alegere gustoasă, dar are şi multe beneficii pentru sănătate:
· Scade nivelul de colesterol, previne bolile cardiovasculare şi diabetul;
· Previne insuficienţa cardiacă datorită conţinutului ridicat de fibre, după cum confirmă un studiu de la Universitatea Harvard;
· Consumat de cel puţin şase ori pe săptămână, echilibrează nivelurile de colesterol şi tensiunea arterială, încetineşte progresia aterosclerozei şi stenozei în cazul femeilor aflate la postmenopauză;
· Întăreşte sistemul imunitar datorită conţinutului de beta-glucan care contribuie la combaterea infecţiilor bacteriene;
· Stabilizează glicemia, acest fapt datorându-se tot conţinutului de beta-glucan. S-a constatat că pacienţii cu diabet de tip 2 care au consumat ovăz au avut glicemia mai mică decât cei care au consumat pâine sau orez.
Sunt multe moduri în care puteţi consuma ovăzul, noi vă recomandăm să-l mâncaţi cald, mai ales că dimineţile de toamnă sunt tot mai reci. Adăugaţi 40 g ovăz în 150 ml apă sau lapte cu puţină sare şi amestecaţi totul la foc mic până când se formează o pastă cremoasă. Mai departe vă puteţi folosi imaginaţia! Puteţi adăuga felii de fructe, migdale sau nuci, scorţişoară, dulceaţă sau miere care vor aduce un plus de vitamine şi fibre micului dejun.
Alexandra Zamfir