Terapia cu ozon medical este eficientă în tratamentul a numeroase boli acute și cronice. Specialiștii în recuperare medicală au constatat că această metodă de tratament se dovedește a fi eficace și în recuperarea post-COVID-19.
Ozonoterapia nu mai este o noutate. În ultimii ani s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente și sigure metode de tratament, fiind utilizată cu succes în tratarea unei mari varietăți de afecțiuni. Dr. Gabriela State, medic primar de reabilitare medicală și ozonoterapeut în cadrul Clinicii Fiziozone Constanța, a explicat pentru „Cuget Liber” care sunt beneficiile ozonoterapiei. „Terapia cu ozon medical, utilă atât pentru prevenirea, cât și pentru tratamentul bolilor acute și cronice, este eficientă deoarece ozonul are efecte terapeutice deosebite. Ozonul îmbunătățește producerea de energie la nivel celular, stimulează activitatea antioxidanților, îmbunătățește microcirculația, modulează sistemul imun prin creșterea numărului anumitor citokine care reduc inflamația și reduce numărul citokinelor proinflamatorii”, a afirmat dr. Gabriela State.
Ozonoterapia este o procedură de tratament care poate fi aplicată în diferite moduri: prin injectare subcutanată, autohemoterapie, insuflație rectală, vaginală și prin administrare topică, sub forma unguentelor și uleiului ozonizat.
Terapia prin ozon luptă împotriva virușilor
Eficiența în terapia post-COVID-19 a fost explicată detailat de dr. Gabriela State. „Ozonul este eficient în terapia sistemică post-COVID-19, inactivând agentul patogen prin alterarea învelișului lipidic exterior al virusului. Astfel, virusurile pierd învelișul și nu au capacitatea de a-l repara, ceea ce duce la eliminarea capacității de infectare virală. Coronavirusul are membrana bogată în grupări sulfihidril (-SH), necesare pentru fuziunea și pătrunderea lor în celule. De aceea, pentru activitatea lor virală, trebuie să rămână intacte. Aceste grupări sulfihidril sunt foarte vulnerabile la oxidare. Deci există căi alternative pentru distrugerea virusurilor, mediate de oxidanți precum ozonul. Odată administrat, ozonul se descompune instant, producând peroxizi de oxigen, care rămân activi zile întregi”, a afirmat medicul Gabriela State.
Cât privește consecințele acțiunii antivirale a ozonului medical, specialistul a arătat că acestea sunt creșterea producției de interferon, care este implicat în apărarea organismului, având proprietăți antivirale și fiind modulator a funcției imunitare, crearea peroxizilor de oxigen, care pot altera structurile învelișului viral, mărirea capacității anticorpilor de a inactiva virușii, amplificarea generării și eliberării factorilor de creștere din trombocite, care ajută la vindecarea și regenerarea țesuturilor deteriorate, creșterea producției de molecule antioxidante, care protejează organismul de stresul oxidativ.
Reabilitare pentru sindromul post-COVID-19
„Scopurile terapiei cu ozon sunt îmbunătățirea funcționării sistemului respirator prin oxigenarea mai bună a țesuturilor, se accelerează procesele metabolice celulare și se îmbunătățesc parametrii funcției organelor interne afectate, profilaxia proceselor de fibroză pulmonară și profilaxia recividelor, restabilirea mecanismelor sistemului imunitar, stabilizarea stării psiho-emoționale”, a mai explicat medicul primar.
„Pacienții care s-au confruntat cu COVID-19 pot rămâne cu dizabilități, de exemplu: dureri musculare și articulare, anxietate, depresie și tulburări cognitive, de concentrare, care afectează calitatea vieții. Acest ansamblu de simptome a fost denumit sindrom post-COVID-19. Începerea unui program de reabilitare, imediat după negativarea virală a pacientului îl poate ajuta să revină la viața și activitățile lui curente. Ozonoterapia este o terapie de mare ajutor în reabilitarea post-COVID, completând în mod fericit programele de reabilitare”, a afirmat dr. Gabriela State.