20 Octombrie 2015
28665 accesări
1 comentariu


Printre anomaliile congenitale înregistrate de medicii cardiologi se numără şi „situs inversus“, adică inima şi alte organe poziţionate pe partea dreaptă. Malpoziţia cordului poate genera disfuncţii în organism, avândîn vedere că organele unuiastfel de pacient pot să nu mai funcţioneze, la un moment dat,în mod normal.

Un pacient născut cu inima poziţionată pe partea dreaptă suferă o anomalie congenitală, spun medicii, însă, acest lucru nu denotă faptul că el suferă de o boală. Aceste persoane au o longevitate normală şi riscuri similare de a se îmbolnăvi ca orice altă per-soană de aceeaşi vârstă şi de acelaşi sex.

Foarte rar inima este situată pe partea dreaptă a sternului, din cauza unei anomalii congenitale (corelată de obicei şi cu alte inversiuni în aşezarea organelor interne) sau din cauza unor afecţiuni (pulmonare, pleurale) care determină deplasarea inimii mai spre dreapta. Amplasarea inimii în partea dreaptă a sternului se numeşte dextrocardie şi, mai rar utilizaţi termenii de dextroversie, dextrorotaţie. Când este asociată cu localizarea „în oglindă” (în partea opusă) a altor organe precum ficatul sau splina, o situaţie de acest gen se numeşte „situs inversus”. Când numai inima este situată în dreapta, celelalte organe nu sunt afectate, atât doar că la aceste persoane plămânul drept este mai mic comparativ cu persoanele ce au inima îndreptată spre stânga la care plămânul stâng este fiziologic mai mic ca dimensiune.

„Acest status este o malformaţie genetică rară care de cele mai multe ori nu manifestă niciun simptom, iar pacientul poate trăi liniştit până la adânci bătrâneţi, deci nu este o boală în sine. Însă, în unele cazuri, este asociată cu alte anomalii ale organelor. Deşi au organele poziţionate invers decât în mod obişnuit, aceşti pacienţi nu sunt mai predispuşi ca alţii să prezinte boli obişnuite, precum boala coronariană ischiemică sau HTA.

Totuşi, aceşti pacienţi pot suferi în timp disfuncţionalităţi mai ales la nivelul ficatului. În cazul în care bolnavul are nevoie de transplant de cord operaţia se particularizează în funcţie de boala de care suferă şi de starea sa de sănătate”, a explicat dr. Luminiţa Matei, medic primar cardiolog în cadrul Centrului Medical Gastromond.

Cum sunt depistateanomaliilePoziţionările anormale ale orga-nelor interne pot fi descoperite ape-lându-se la examenele de ima-gistică. Din păcate, la ora actuală, în ţara noastră nu există nicio evi-denţă a persoanelor cu „situs inver-sus”, iar medicii spun că o astfel de problemă nu poate fi prevenită, însă, poate fi diagnosticată pentru a fi evi-tate riscurile de îmbolnăvire.

„Problema principală a acestor pacienţi este aceea că statusul lor nu reprezintă un handicap în sine, ci faptul că pot apărea probleme cardio-vasculare asociate care necesită diag-nosticarea precoce şi un tratament adecvat.

În 30 de ani de experienţă am întâlnit 5 constănţeni care au avut poziţionată inima pe partea dreaptă şi care, până la un anumit moment nu au prezentat pro-bleme speciale de sănătate.

Trebuie precizat că, la fel ca în cazul oricărui pacient, stilul de viaţă, factorii ereditari şi cei externi pot crea premisele bolilor cardiace. Prognosticul de lungă durată depinde de defectele congenitale asociate şi de prezenţa afectării cardio-vasculare”, a mai spus medicul.

Este foarte important ca cei diag-nosticaţi cu inima pe dreapta să meargă periodic la medic, pentru a evita apariţia unor afecţiuni cu risc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

4 februarie
Pascale novacita
Durere de cea a spre inima

Am 39 de ani am inima pe dreapta de câteva zile șimt o durere pe partea dreapta a cefei, in capul pieptului simt o durere ascutita care se lasă spare inima care o data ca câteva zile începe sa ma doara, am amețeli

Articol publicat de Andreea Năstase