23 Decembrie 2015
1137 accesări
0 comentarii

Bolnavii cronici din mediul rural nu vor mai trebui să parcurgă zeci de kilometri până la oraş pentru a-şi efectua diverse analize. Medicii de familie din judeţul Constanţa au primit echipamente portabile pentru diverse analize şi au fost instruiţi cum să le folosească.

Potrivit Agerpres, aproape 200 de medici de familie din mediul rural din judeţele Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa au intrat în posesia unor echipamente medico-informatice. Acestea permit efectuarea analizelor la cabinetele medicilor de familie şi transmiterea rezultatelor, în format electronic, la peste 500 de medici specialişti din ţară. Este vorba despre un scaner cu ultrasunete, electrocardiograf, monitor funcţii vitale, un spirometru şi un analizator.

„Prin acest sistem, se obţin beneficii evidente: pacienţii vor beneficia de un consult de specialitate, nu este nevoie de trimiterea nejustificată a acestor pacienţi la unele spitale sau ambulatorii de specialitate  ď #O— trimitere care este uneori foarte dificilă în această zonă geografică a ţării. Acest instrument permite o evoluţie a nivelului profesional al medicilor de familie”, declară Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Această acţiune face parte din proiectul „Creşterea calităţii actului medical în zonele rurale prin implementarea unui sistem informatic de Telemedicină” realizat de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. De asemenea, Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a SUA a pus la dispoziţie, în mod gratuit, un studiu de fezabilitate care a stat la baza demarării proiectului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir