paine-1332080731

paine-1332080731
19 Martie 2012
1210 accesări
0 comentarii
Cu toate că ingredientele pentru reţeta tradiţională de preparare a pâinii sunt apa, făina, drojdia şi sarea, în realitate, pâinea conţine zeci de E-uri. La această concluzie au ajuns reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului care au constatat că producătorii de panificaţie apelează la introducerea aditivilor alimentari în reţeta pâinii pentru a-i da acesteia un aspect, dar şi un gust diferit faţă de cea obţinută în casă. Din acest motiv, nutriţioniştii recomandă românilor să mănânce pâine cu moderaţie, deoarece, din cauza aditivilor alimentari, există riscul apariţiei problemelor cu rinichii sau chiar a cancerului. Potrivit dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Ali-mentare, o pâine poate conţine chiar şi până la 34 de E-uri. „De exemplu, bromatul de potasiu - E 924 - poate duce la apariţia senzaţiei de greaţă, vărsături sau diaree odată ce este înghiţit”, susţine medicul. Totodată, alimentul de bază al românilor mai are în compoziţie şi sulfat de sodiu - E 514 - care afectează vezica biliară şi lactat de calciu - E 327 - care prezintă printre efecte adverse stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală. Pentru a preveni intoxicarea organismului cu aditivi alimentari, specialiştii în nutriţie ne sfătuiesc să citim cu atenţie etichetele de pe produsele de panificaţie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Alexandra MALACHI