Păpădia este o plantă extrem de benefică pentru organism. Potrivit specialiștilor, toate părțile ei sunt comestibile, inclusiv florile, frunzele și rădăcinile de păpădie, având un gust dulce-amărui. Mai mult decât atât, aceasta conține mai mulți acizi grași sănătoși și este una dintre cele mai bogate surse vegetale verzi de beta-caroten. Pe lângă beta-caroten, planta conține multe fitochimicale, dar reprezintă și o sursă excelentă de vitamina A, B, C, D și E, conținând minerale, inclusiv calciu, fier, potasiu și zinc. Comparativ cu alte legume verzi, conține mult mai multă fibră alimentară și o varietate de aminoacizi, precum și 18,8% proteină, mult mai mult decât alte legume.
Unele studii arată că fitonutrienții găsiți în diferite părți ale plantei de păpădie acționează ca agenți antitumorali. Ei inhibă oxidarea și stimulează funcția imună. În concluzie, extractul și ceaiul de rădăcină de păpădie reprezintă un bun remediu împotriva a diverse afecțiuni. Deși studiile preclinice sunt promițătoare, mai sunt, însă, necesare cercetări suplimentare pentru a stabili doza optimă și eficacitatea în tratamentul cancerului. În plus, consumul moderat de păpădie în diverse forme poate aduce beneficii asupra sănătății, dar suplimentarea trebuie efectuată cu precauție, având în vedere lipsa unor studii definitive privind dozajul. Cu toate acestea, având în vedere caracterul său non-toxic și aportul nutritiv, integrarea păpădiei în dieta zilnică poate fi considerată fără riscuri.