Obezitatea infantilă este una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică ale acestui secol. Tocmai de aceea, aceasta trebuie tratată cu maximă seriozitate de către adulți. În concluzie, dragi părinți, nu vă mai jucați cu greutatea micuților dumneavoastră, pentru că orice faptă nesăbuită din copilărie poate avea repercursiuni grave în viața, ulterioară, a adulților. Altfel spus, copiii rotofei sunt predispuși la o greutate corporală mare și la vârsta adultă, așa că, nu mai ignorați sfaturile medicilor și dați-le de mâncare celor mici ce trebuie și nu ce vor ei.
Vă reamintim că ignorarea unor reguli elementare de alimentație pot duce la diabet și dislipidemie. Mai mult decât atât, din cauza kilogramelor în plus, ei se pot confrunta cu probleme respiratorii, boli cardiovasculare și probleme ortopedice.
Dar, ce este obezitatea? Specialiștii susțin că se consideră obez un copil a cărui greutate depășește cu 20% greutatea ideală. Deci, excesul cu 10% față de cel ideal se definește cu termenul de suprapondere.
Acesta este și motivul pentru care, în următoarele două zile, va avea loc, la Constanța, conferința cu tema „Rolul nutriției și activității fizice în menținerea stării de sănătate a copilului”. Evenimentul este organizat sub egida Universității „Ovidius” și va începe astăzi, 1 februarie, începând cu ora 10.30, la hotelul „Ibis”.
Organizatorii susțin că tema este cu atât mai importantă cu cât stilul modern de viață al multora dintre noi se asociază, în ultima vreme, cu o alimentație nesănătoasă: aport caloric crescut, cantitate crescută de grăsimi animale; exces de sare, conservanți, stabilizatori; excesul alimentelor procesate, în defavoarea celor naturale; metode gastrotehnice necorespunzătoare.
Pe de altă parte, au precizat aceştia, stilul modern de viață se caracterizează prin tendința la sedentarism. Apoi, alimentația necorespunzătoare și activitatea fizică redusă se asociază cu creșterea îngrijorătoare a unor boli cronice (boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, boli maligne etc).
Deși majoritatea acestor boli devin evidente la vârsta de adult, debutul real se produce în copilărie. Tocmai de aceea, intervenția precoce, prin corectarea stilului de viață poate contribui decisiv la prevenirea sau amânarea debutului acestor boli cronice, oferind șansa copilului pentru un start sănătos în viață.
„Obezitatea reprezintă cea mai frecventă tulburare de nutritiție întâlnită în rândul copiilor și adolescenților fiind, din ce în ce mai des, prezentă în rândul populației de vârstă pediatrică. Este considerată boala secolului XXI. În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța, secția Pediatrie, prin Compartimentul Diabet și Boli Nutriție a evaluat, anul trecut, pentru obezitate, în vederea consilierii de nutriție, 378 de pacienți, dintre care la 208 pacienți s-a efectuat test de toleranță orală la glucoză și s-a constatat insulino-rezistența”, a declarat conf.dr. Cristina Maria Mihai, șeful secției Pediatrie.
În plus, a precizat specialistul, în anul 2017, au fost diagnosticați 26 de pacienți cu diabet zaharat tip 1 și trei pacienți cu diabet zaharat tip 2. Numai în ultimii cinci ani au fost diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 zece pacienți.
Tocmai de aceea, prevenția obezității reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial, deoarece excesul de greutate și obezitatea au un impact important asupra sănătăţii, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, a mai spus medicul.