08 Octombrie 2024
31 accesări
0 comentarii

Dintotdeauna, frigul a adus cu sine probleme legate de păr, piele și unghii. Cel puțin, în perioada rece, pielea și părul au tendința să se usuce, devin mai sensibile și se pot irita. Din această cauză, este nevoie de creme bogate în lipide, care să refacă structura pielii. În același timp, se impune luarea unor măsuri speciale.

Se ştie că frigul afectează în primul rând pielea şi că pe timpul sezonului rece pielea devine mai sensibilă, de aceea trebuie să vă luaţi măsuri de protecţie suplimentare. De ce? Pentru că expunerea la soare sau la frig, precum şi aerul uscat contribuie la deshidratarea pielii. Pielea este mai uscată pe timpul anotimpului rece din cauza lipsei de umiditate. Ca urmare, a precizat dr. Marioara Axinciuc, hidratarea este punctul cheie al îngrijirii, cel puțin pentru față, pentru care trebuie folosite creme hidratante bogate, pe bază de ulei, deoarece acesta acţionează ca un strat protector pe piele, reţinând umiditatea. „Folosiţi uleiuri de migdale, avocado etc. Apoi, o atenţie sporită trebuie acordată hidratării întregului corp. Astfel, se vor lua măsuri pentru scăderea uscăciunii din camerele de locuit sau de la locul de muncă. Şi protecţia solară este importantă. Loţiunile cu SPF nu sunt recomandate doar vara. Soarele din timpul iernii şi albul orbitor al zăpezii sunt dăunătoare pentru piele aşa că, aplicaţi o cremă cu SPF pe faţă şi pe mâini cu 30 de minute înainte de a ieşi afară, pentru ca pielea dumneavoastră să fie într-adevăr protejată”, a declarat specialistul.

Un alt sfat este să evitaţi băile şi duşurile cu apă fierbinte şi prelungite, deoarece acestea pot usca şi mai mult pielea şi părul. În acelaşi timp, nu este recomandată folosirea produselor cosmetice care conţin alcool, deoarece pot accentua uscăciunea pielii.

În schimb, se vor consuma fructe, legume, peşte (somon, macrou), pentru aportul vitaminic şi de acizi graşi, atât de necesari pielii, părului şi unghiilor şi se va asigura o hidratare corespunzătoare cu apă şi ceaiuri. „Se vor evita cofeina şi alcoolul. Se pot lua suplimente vitaminice şi omega 3-6-9”, a explicat medicul.

În privinţa buzelor, acestea au nevoie de hidratare cu un balsam special, ori de câte ori este posibil. Desigur, şi mâinile trebuie protejate cu mănuşi (din piele, de preferat) şi îngrijite cu creme foarte hidratante sau chiar grase, pe bază de glicerină ori unt de shea. Apoi, părul va fi spălat cu şampoane hidratante şi, în caz de scalp uscat, se vor folosi uleiuri esenţiale de cocos, ricin, măsline, jojoba. A se evita folosirea uscătorului, pe cât posibil.

Totodată, se recomandă să consumaţi foarte multe lichide pentru a vă hidrata. De asemenea, consumaţi alimente bogate în acizi graşi Omega 3 (carne de somon, alune, seminţe de soia, broccoli) pentru a vă menţine pielea sănătoasă. Toate acestea în condiţiile în care, în sezonul rece există tendința de deshidratare, la care contribuie și căldura din casă. Tocmai de aceea, este indicat să consumaţi la micul dejun fructe (citrice), cereale și lactate. Este bine să aveţi o alimentație echilibrată, bazată în special pe legume, cât mai proaspete și bogate în proteine, cum sunt mazărea, fasolea şi lintea. În perioada de toamnă-iarnă, de exemplu, organismul consumă multă energie pentru a-şi păstra temperatura normală. Cs urmare, cele mai bune grăsimi care pot fi consumate şi care contribuie la protejarea organismului sunt cele provenite din peşte (macrou, somn, crap, somon), sunt de părere specialiştii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU