Pătlagina este privită adesea ca o buruiană, deși frunzele și semințele sunt comestibile. În medicina naturistă, planta este considerată a avea numeroase proprietăți terapeutice, îmbunătățind digestia, reducând inflamația, având rol expectorant și accelerând cicatrizarea. Există unele studii care demonstrează beneficii neîndoielnice ale pătlaginii pentru organism. Iată ce boli tratează pătlagina și în ce zone ale sănătății umane aduce beneficii demonstrate! Procesele inflamatorii sunt modul în care organismul răspunde agresiunilor - un mecanism eficient de apărare. Pe de altă parte, inflamația cronică poate determina diverse afecțiuni. Aici intervine pătlagina, care are efecte antiinflamatorii remarcabile, datorate flavonoidelor din compoziția frunzelor: terpenoide, glicozide și taninuri. Unele studii au demonstrat faptul că administrarea unui extract de pătlagină determină scăderea markerilor inflamatori determinați de boala hepatică. De asemenea, folosirea extractului reduce valoarea enzimelor hepatice, având un efect protector împotriva leziunilor ficatului.
Medicii mai spun că pătlagina este capabilă să promoveze vindecarea mai rapidă a rănilor prin reducerea inflamației, blocarea creșterii microbiene și ameliorarea durerii. Un studiu efectuat pe un eșantion de 40 de persoane a demonstrat că aplicarea unui gel pe bază de aloe vera și pătlagină accelerează vindecarea ulcerelor piciorului.