Sunt situații în care oamenii se confruntă cu dureri în spatele urechii, un simptom care poate anunța diverse afecțiuni, de la cele benigne la cele potențial grave. Prin urmare, cunoașterea anatomiei urechii, a diferitelor structuri, care pot da naștere durerii în spatele urechii și a metodelor de prevenire și tratament a acesteia, sunt importante pentru evitarea apariției acestui simptom.
Etiologia durerii la acest nivel este una variată, însă printre factorii cauzali se numără: tulburări ale articulației temporomandibulare;
tulburări cervicale; patologii dentare; traumatisme; nevralgii; infecții. Potrivit dr. Daniela Ivan, infecțiile urechii reprezintă un factor etiologic frecvent din spatele durerii în această regiune. Otita medie, o inflamație a urechii medii, poate induce durere în spatele urechii, adesea însoțită de simptome precum durere de ureche, febră și pierderea temporară a auzului. Mastoidita, o infecție a osului mastoid, situat în spatele urechii, poate duce, de asemenea, la durere și inflamație pronunțată.
Disfuncția articulației temporomandibulare (ATM), responsabilă pentru facilitarea mișcării mandibulei în raport cu maxilarul, se poate manifesta ca durere în spatele urechii. Totodată, factori precum scrâșnirea dinților (bruxism) sau încleștarea acestora (clenching) pot exacerba această afecțiune.
„Patologiile dentare, inclusiv infecțiile sau prezența molarilor de minte incluși, pot determina apariția de durere în regiunea urechii, astfel corelând anomaliile din sfera dentară cu cele din regiunea auriculară. Inflamația ganglionilor limfatici situați în spatele urechii pot rezulta din infecții precum infecții ale căilor respiratorii superioare sau ale pielii, creând o legătură între sănătatea sistemică și durerea localizată la acest nivel. Tulburările coloanei cervicale sau încordarea musculară a gâtului pot contribui, şi ele, la durerea care radiază în spatele urechii, subliniind natura interconectată a structurilor din cap și gât. Traumatismele fizice ale acestor două structuri, cum ar fi o lovitură la nivelul urechii, pot provoca dureri localizate, evidențiind susceptibilitatea regiunii urechii la forțele externe. De asemenea, afecțiuni precum nevralgia de trigemen sau nevralgia occipitală pot introduce dureri ascuțite, fulgerătoare, în spatele urechii, provenite din tulburări ale sistemului nervos”, a explicat medicul.
În acelaşi timp, durerea din spatele urechii servește adesea ca un simptom sugestiv pentru alte afecțiuni, însoțită de un ansamblu de alte simptome care, în mod colectiv, descriu o imagine mai cuprinzătoare a afecțiunii subiacente în cauză. Astfel, dincolo de senzația de durere, pacienții pot prezenta inflamație sau sensibilitate în zona afectată, eritem sau hipertermie, dureri la nivelul urechii, pierderea auzului, de cele mai multe ori temporară, precum și dureri sau dificultăți în motilitate la nivelul maxilarului inferior. Ca urmare, tratarea cu succes a durerii din spatele urechii depinde de identificarea precisă a cauzei care stau la baza ei. Totuşi, aplicarea de comprese calde pe zona afectată poate oferi un efect calmant, promovând relaxarea și potențial atenuând tensiunea musculară care contribuie la durere.