20 Martie 2019
708 accesări
0 comentarii

În momentul în care trebuie începută diversificarea alimentaţiei la copilul mic, părinţii se întreabă, de multe ori, cum ar trebui să facă acest lucru, ce cantităţi ar trebui să îi dea la o masă etc.

„Cantitatea este extrem de variabilă de la copil la copil. Dacă diversificarea înseamnă trecerea de la alimentaţia exclusiv lactată, la alimentaţia la vârsta de un an a copilului, cantitatea este stabilită, oarecum, de copil. În mod natural, la vârsta de şase luni, majoritatea sugarilor sunt interesaţi de mâncare (deschid gura când îşi văd părinţii mâncând). Nu există niciun manual de pediatrie în care să fie specificate nişte cantităţi exacte, doar că ne putem orienta după greutatea şi vârsta copilului. Cantitatea obişnuită, la începutul diversificării, este de 125ml/g şi este crescută treptat la 250ml/g la vârsta de un an. Nici noi nu mâncăm liniar, deci este acceptabil şi pentru copil să mănânce o zi mai bine, iar alta mai puţin”, a explicat dr. Ionela Popescu, medic pediatru.

Specialistul a subliniat că laptele rămâne, în completare, ca un desert şi i se dă celui mic imediat după masă. Apoi, este necesar să-i daţi micuţului amestecul de alimente blenduite sau pasate cu furculiţa, după apariţia dinţilor, care trebuie să aibă un aspect plăcut.

„Dacă dumneavoastră vi se pare dubios aspectul mâncării, nici copilul nu va mânca. Noi toţi mâncăm cu ochii şi nasul mai întâi. După aceea, trebuie să ştiţi că nu trebuie să vă opriţi niciodată din administrarea mâncării introduse în alimentaţia sugarului din cauza temerilor dumneavoastră, cum că este cam mult. Copilul ştie foarte bine când trebuie să se oprească şi nu mănâncă decât de foame. Abia după nişte ani buni, va manca şi de poftă, ca noi, adulţii”, a adăugat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU