14 Decembrie 2015
2859 accesări
0 comentarii

Observarea unui punct mişcător mic şi alb în părul copilului este un motiv suficient pentru ca părinţii să intre în panică. Ce poate face un părinte dacă află că propriul copil are păduchi? Poate că cel mai dificil lucru în astfel de situaţii este sentimentul de vină sau de ruşine al părinţilor, atunci când se tem de ceea ce vor crede ceilalţi despre familia şi copii lor. Oricât de respingători ar fi păduchii de cap, trebuie să ştiţi că aceştia nu provoacă nicio boală gravă şi pot fi trataţi.

Ce sunt păduchii de cap şi cum se transmit

Aproape de dimensiunea unei seminţe de susan, păduchii de cap sunt nişte paraziţi cu şase picioare care trăiesc în părul omului. Lindinile – ouăle pe care păduchii le depun pe păr, foarte aproape de scalp – sunt chiar mai dificil de identificat.

Deşi păduchii şi ouăle lor sunt foarte mici, sunt vizibili cu ochiul liber. Păduchii de păr pot fi de culoare albă, brună sau gri. Lindina are o formă rotundă sau ovală şi este lipită bine de firele de păr, foarte aproape de scalp.

Din fericire, păduchii nu pot trăi mai mult de câteva zile în absenţa căldurii şi hranei pe care le-ar putea oferi gazda. „Dacă nu sunt pe cap, se deshidratează şi mor foarte repede. După o zi fără hrană, păduchii mor de foame”, precizează Richard Pollack, doctor în entomologie la Universitatea Harvard. Cu toate acestea, ei pot supravieţui până la şase ore sub apă, fapt ce explică rezistenţa lor la duşuri.

Păduchii nu pot să sară sau să zboare. „Pentru a se transmite, este necesar de un contact direct”, declară dr. Chiraţa Blacioti, medic primar pediatrie.

Păduchii se transmit uşor la copii

Păduchii de cap sunt frecvent întâlniţi la copiii mici care „merg la centre de îngrijire, grădiniţă, şcoală sau care dorm în colectivităţi”, adaugă medicul pediatru. De asemenea, „păduchii pot fi contactaţi la frizeriile unde nu se respectă condiţiile de igienă, printr-un pieptene infectat”, declară dr. Chiraţa Blacioti. De cele mai multe ori, la această vârstă, copiii se joacă foarte aproape unul de altul, astfel încât părul lor intră în contact direct. De asemenea, ei pot folosi aceleaşi perii de păr, pălării, căciuli sau cleme.

„Pediculoza se manifestă cu mâncărimi ale scalpului, iar păduchii sunt vizibili pe părul copilului”, precizează medicul. Pediatrul recomandă ca cel mic să stea acasă şi să nu meargă în colectivităţi până când scapă de această problemă.

Cum se tratează păduchii

„Dacă identificaţi păduchi în părul copilului, mergeţi la medic. Ei nu dispar de la sine, este nevoie de un tratament specializat, de tipul şampoanelor medicinale”, declară dr. Chiraţa Blacioti. Aceste produse trebuie utilizate respectând instrucţiunile medicului.

„Există şi un pieptene special pe care îl găsiţi în farmacii. Nu recomand metodele naturiste de tratare a păduchilor. Înainte erau îndepărtaţi de pe firul de păr cu mâna sau cu gaz. Astăzi vă puteţi adresa medicului şi aveţi la îndemână multe şampoane special create pentru această problemă”, explică medicul pediatru.

Pediculoza capilară este o afecţiune frecventă la copiii mici. Se transmite foarte uşor în colectivităţi şi nu este un motiv de ruşine. Nu încercaţi să rezolvaţi problema pe cale naturistă şi prezentaţi-vă cât mai devreme cu cel mic la un cabinet de pediatrie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir