pepenee-1343141797
Când temperaturile de afară se încadrează cu mult peste limitele pe care le poate suporta corpul nostru, nu ne rămâne altceva decât să încercăm să ne răcorim, ori cu o baie în mare, ori cu un duş rece sau cu un pahar de limonadă. Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa recomandă alimentaţia uşoară pentru a face faţă mai uşor efectelor produse de caniculă. Aceştia ne propun să înlocuim îngheţata cu o felie răcoritoare de pepene galben sau verde.
În plus, pepenele are şi o multitudine de beneficii asupra sănătăţii noastre. De exemplu, pepenele verde conţine peste 95 la sută apă, motiv pentru care are proprietăţi diuretice şi este indicat în litiazele renale şi ale vezicii urinare, dar şi în bolile de gută. „În medicina tradiţională, sunt recomandate seminţele de pepene verde şi galben în litiaza renală şi biliară, indicaţie terapeutică ce pare a fi explicată prin existenţa unei enzime cu acţiune litoritică în aceste seminţe”, spune dr. Loti Popescu, de la DSP Judeţeană Constanţa.
Şi pepenele galben este un bun laxativ vegetal, dar cu efecte terapeutice mult mai slabe decât pepenele verde. Dr. Loti Popescu precizează că, în cantităţi mari, pepenele galben este greu digerabil şi nu este recomandat diabeticilor. „Este contraindicat în diabet, în colite, enterite şi dispepsii dar poate fi consumat cu succes în anemii, constipaţie, hemoroizi, litiază urinară, reumatism şi tuberculoză pulmonară. Totodată, sucul proaspăt de pepene galben are efecte laxative”, afirmă medicul specialist.