04 Mai 2016
2542 accesări
0 comentarii

Creşterea necontrolată a celulelor anormale ale pielii se transformă în tumori benigne sau maligne. Cea mai agresivă formă de cancer cutanat, melanomul, este cauzată de mutaţii ale ADN-ului celulelor pielii. Această patologie, nediagnosticată şi netratatăla timp, duce la deces.

În cele mai frecvente cazuri, melanomul este cauzat de acţiunea ultravioletelor soarelui, prin expunerea prelungită, directă sau în saloanele de bronzat.

„ADN-ul celular dictează gradul de protecţie pe care îl are fiecare individ şi reprezintă un factor important în protejarea pielii. Astfel, o persoană cu piele deschisă la culoare, ochi albaştri sau verzi, care se expune timp de 10 ani la soare, la ore de vârf, are şanse foarte mari să dezvolte cancer de piele, comparativ cu o persoană cu pielea închisă la culoare, care nu se arde şi care are şanse foarte mici să fie afectată. Acest lucru se datorează pigmentului protector, melanină, care formează o «pălărie» pentru celulele pielii”, a declarat dr. Laurenţiu Vlădău, medic dermatolog.

Melanomul prezintă cel mai mare risc de deces

Există trei tipuri de cancer de piele - carcinomul bazal celular, carcinomul spirocelular şi melanomul. Primele două tipuri sunt mai puţin grave şi reprezintă 95% din toate cazurile de cancer de piele, potrivit specialiştilor dermatologi. Acestea pot fi tratate cu succes dacă sunt descoperite din timp. Cea mai gravă formă de cancer cutanat este melanomul, care provoacă 75% din totalul deceselor provocate de cancerul de piele. Netratată, boala se poate răspândi la organele interne şi este foarte greu de controlat. Această formă de cancer apare frecvent la tinerii adulţi, la adolescenţi şi la bătrâni, foarte rar la copii. Recunoaşterea semnelor pentru acest tip de cancer este vitală.

„De cele mai multe ori, melanomul se prezintă ca o aluniţă banală, dar se poate transforma, creşte şi dezvolta rapid, în săptămâni sau câteva luni. Aluniţa capătă formă şi structură neregulată, de cele mai multe ori este plană, nepalpabilă, brun-negricioasă, dar posibil şi roşie, albă sau de culoarea pielii. Adesea, o aluniţă prezentă de mulţi ani se poate transforma în melanom. De multe ori, apare în zonele expuse la soare, dar nu numai. Există, spre exemplu, melanoame ale organelor genitale, ale regiunii anale, unghiei, pielii tălpilor, mucoasei orale etc. În cazul în care nu este tratat în timp util, melanomul se poate răspândi rapid în sânge, ganglionii limfatici şi alte organe precum creier, plămâni, ficat, măduva osoasă. Dacă este diagnosticat în stadiu incipient, o simplă excizie duce la vindecare”, a explicat medicul specialist.

Carcinomul spinocelular, dacă este tratat din timp, nu pune nicio problemă majoră, însă, dacă este neglijat, se poate răspândi.

Carcinomul bazocelular se dezvoltă foarte lent, de cele mai multe ori pe parcursul anilor. Este frecvent confundat cu o aluniţă de culoarea pielii sau roşie. Dacă nu este tratat, se măreşte, sângerează, poate invada structurile profunde, până la muşchi şi os. Poate fi mutilant, dar nu se răspândeşte în alte organe.

Când este benefică şi când este nocivă expunerea la soare

Expunerea excesivă la soare poate afecta iremediabil starea pielii, bronzul favorizând instalarea cancerului de piele, mai ales în cazul în care pielea nu este protejată cu o cremă de pro-tecţie solară sau prin îmbrăcăminte. Din punct de vedere medical, bronzul re-prezintă un pericol, acesta fiind o reacţie la deteriorarea pielii ca urmare a expunerii în exces la radiaţiile UV. Însă, aceste lucruri se întâmplă în cazul expunerii prelungite la soare şi la ore nepotrivite. Pe de altă parte, expunerea controlată la razele soarelui are efecte benefice asupra organismului, spun specialiştii.

„Expunerea moderată la soare are o serie de efecte benefice, dintre care cel mai cunoscut este sinteza în piele a vitaminei D, care are roluri metabolice majore. În urma expunerii la soare, creşte, de asemenea, nivelul de serotonină, un hormon eliberat de creier care ne îmbunătăţeşte starea de spirit şi concentrarea”, încheie specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii