13 Septembrie 2015
1205 accesări
33 comentarii

Anual, în lume apar 1,4 milioane de cazuri noi de hepatită A.

În ţările cu climă temperată, incidenţa este de trei - patru ori mai mare toamna şi iarna decât primăvara şi vara. Epidemiile sunt obişnuit întâlnite în colectivităţi, în zone insalubre. Cei mai predispuşi sunt copiii din comunităţi, cum ar fi creşe, grădiniţe, şcoli, instituţii de îngrijire sau adulţii, care trăiesc în aglomeraţii cu sanitaţie precară.

„Hepatita este o inflamaţie a ficatului ce reprezintă cel mai frecvent rezultatul unei infecţii virale A, B, C, D, E sau G. Numeroase alte cauze, cum ar fi consumul de alcool, efecte secundare ale unor medicamente, toxine, pot genera hepatite sau agrava o hepatită virală”, explică dr. Loti Popescu, coordonator al Compartimentului de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru sănătate, din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Constanţa.

Boala mâinilor nespălate

Potrivit acesteia, hepatita virală A este o afecţiune hepatică serioasă, ce poate degenera în boli grave. Aceasta se răspândeşte prin transmitere fecal-orală şi este strâns asociată cu igiena personală precară şi salubritatea deficitară. Tocmai de aceea, cele mai eficiente metode de prevenire sunt salubrizarea îmbunătăţită, igiena personală riguroasă şi un stil de viaţă sănătos.

„Practic, boala se manifestă la 14 până la 42 de zile de la contactul infectant, cu disconfort, oboseală, somnolenţă. Pielea se colorează în galben, dispare pofta de mâncare, apar greaţă, ameţeli, vărsături, scaunele se decolorează şi urina se colorează în roşu-brun”, ne explică medicul.

Medicul de familie recomandă vaccinarea

Principala metodă de prevenţie a îmbolnăvirii cu hepatita virală A este vaccinarea. Aceasta se poate face după un consult la medicul de familie şi la recomandarea acestuia. Specialiştii ne recomandă să ne spălăm pe mâini cât mai des, ori de câte ori este nevoie, să folosim obiecte de igienă personală sau de unică folosinţă, să consumăm apă numai din surse autorizate şi să depozităm gunoiul numai în locuri special amenajate.

Dieta este obligatorie

„Dacă, totuşi, ne-am îmbolnăvit, este obligatorie prezentarea de urgenţă la medicul de familie în vederea stabilirii diagnosticului pentru internare la Spitalul de Boli Infecţioase şi, neapărat, respectarea regimului de viaţă recomandat, care include repaus, odihnă, alimentaţie sănătoasă pentru refacerea ficatului”, ne mai sfătuieşte dr. Loti Popescu.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

33 comentarii

23 octombrie
Czjafs
Eeqbny osskvt

provigil over the counter - purchase provigil online purchase melatonin generic

17 octombrie
Rkellk
Aqhfvf hrrmiz

cozaar 25mg tablet - order cozaar without prescription keflex 500mg oral

16 octombrie
Rgrtcg
Bfmdmm rnobea

how to buy clindamycin - indomethacin 75mg cheap buy indocin 75mg pills

13 octombrie
Ozlkaz
Gdxfdc rywbpe

amoxiclav usa - order amoxiclav sale levothroid usa

9 octombrie
Radqit
Auggog flokbs

order flagyl 400mg sale - purchase cenforce without prescription cenforce cost

6 octombrie
Ruwxps
Ydahau jxjwky

purchase betamethasone online cheap - adapalene sale buy benoquin online cheap

4 octombrie
Rkeehe
Fkdpoa ihphcx

buy acticin generic - buy benzac where can i buy retin

1 octombrie
Qtiich
Kgxngu zykeqc

buy generic prednisone - elimite cost elimite over the counter

29 septembrie
Zfxucq
Ssxbgm izuoud

buy isotretinoin 20mg - deltasone 5mg cost buy deltasone 20mg

25 septembrie
Oedacg
Jrvtjh kxdwxi

omnicef price - omnicef online order buy generic cleocin

1234
Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ