Migrena este o afecțiune neurologică ce provoacă dureri de cap moderate până la severe, împreună cu alte simptome, cum ar fi greața și sensibilitatea la lumină. Specialiştii spun că migrena are o cauză genetică, însă există și o serie de factori care pot declanșa episoadele de durere, cum ar fi stresul și anxietatea, modificările hormonale la femei, luminile și zgomotele puternice, fumatul etc. Se pare că acestea sunt mai frecvente la persoanele cu boală celiacă, în comparație cu persoanele fără această afecțiune.
Oamenii de știință cred că legătura dintre boala celiacă și migrenă se află în axa intestin-creier, adică legătura dintre intestine și sistemul nervos. Cercetătorii susţin că glutenul este un tip de proteină care se găsește în mod natural în grâu, orz și secară, deci produsele care sunt făcute din aceste cereale, cum ar fi pâinea, pastele și produsele de patiserie, conțin gluten. Majoritatea oamenilor nu au probleme atunci când consumă alimente care conțin gluten, dar alții, da. Acest lucru se întâmplă dacă oamenii au boală celiacă, alergie la grâu sau sensibilitate non-celiacă la gluten. O posibilă complicație este că alimentele care conțin gluten pot conține și alte ingrediente care sunt potențiali declanșatori ai migrenei. De exemplu, pâinea, prăjiturile, pizza sau produsele de patiserie au nitrați și nitriți, conservanți, îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul sau zaharoza, dar şi ingrediente care conțin sau eliberează histamină, cum ar fi măsline, roșii, brânză, carne sau pește, nuci sau citrice.