05 Decembrie 2016
1960 accesări
0 comentarii

Anul acesta, medici specialişti au depistat 474 de cazuri noi de infecţii cu virusul HIV. Acesta este un retrovirus caracterizat prin dezordini imunologice multiple, cu perioadă lungă de latenţă, ducând la infecţii oportuniste, malignizări şi deces. SIDA (sindromul imunodeficienţei dobândite) este o afecţiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecţii oportuniste, neoplasme, disfuncţii neurologice şi deces. Este ultima fază a evoluţiei infecţiei cu HIV.

Potrivit specialiştilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), riscul de infectare cu HIV poate fi re-dus prin limitarea expunerii la factori de risc: utilizarea corectă a prezervativului, testarea şi consilierea pentru HIV şi BTS, circumcizia voluntară medicală mas-culină, reducerea rănirilor pentru utilizatorii de droguri injectabile, eliminarea transmiterii verticale de la mamă la copil a HIV. „Infecţia cu HIV poate surveni în urma unui contact sexual neprotejat cu o persoană infectată, prin transfuzie de sânge contaminat, schimbul de ace contaminate, seringi sau alte instru-mente ascuţite, de la o mamă la copilul ei în timpul sarcinii, naşterii şi alăptării. Persoanele nu se pot infecta prin sărut, îmbrăţişare, strângere de mână sau schimb de obiecte personale, hrană sau apă”, explică dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii, purtător de cuvânt DSPJ Constanţa.

Medicul specialist ne spune că nu există niciun leac pentru HIV, dar cu un tratament antiretroviral bun şi cu aderenţă bună, progresia de HIV în organism poate fi încetinită. Tot mai mult, persoanele care trăiesc cu HIV pot rămâne bine şi productive pentru perioade lungi de timp. 90% dintre persoanele care trăiesc cu HIV cunosc statutul lor, 90% dintre persoanele care trăiesc cu HIV, care cunosc statutul lor, primesc tratament şi 90% dintre persoanele tratate au suprimat încărcăturile virale.

Taguri articol: stiri medicale consiliere loti popescu hiv tratament virus testare reducere sida contaminate dsp

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii