Medicii ne spun întotdeauna să consumăm pește cât mai des, întrucât acesta este foarte sănătos pentru organism. În plus, ei ne îndeamnă să includem carnea de pește în alimentația copiilor, deoarece acest aliment are puterea de a spori capacitatea intelectuală, respectiv rezultatele la învățătură.
Potrivit dr. Elena Anton, acizii grași esențiali omega 3, care se găsesc în majoritatea sortimentelor de pește, îmbunătățesc totodată și calitatea somnului.
Spre exemplu, copiii care au declarat că au mâncat pește cel puțin o dată pe săptămână au avut, de-a lungul timpului, un scor de aproape cinci ori mai mare decât cei care au zis că nu au consumat pește niciodată sau foarte rar. De asemenea, părinții au fost întrebați despre modul în care dorm cei mici și au concluzionat că introducerea peștelui în meniul săptămânal duce la creșterea calității somnului.
Trebuie, totuși, reținut un aspect, și anume că majoritatea peștilor conțin o cantitate de metilmercur, o formă de mercur care poate fi toxică pentru creier dacă este consumat în cantități mari.
Peștele mare care trăiește o lungă perioadă de timp tinde să aibă cea mai mare contaminare. Pești care au un conținut mare de mercur sunt regele macrou din Oceanul Atlantic și Golful Mexic, rechinul, peștele spadă, tonul cu ochii mari. Desigur, există multe alte soiuri care au cantități mult mai mici de mercur, în unele cazuri, doar cantități de urme și sunt sigure pentru copiii mici și femeile însărcinate. Așa că cele mai bune alegeri sunt crapul, halibutul, tonul alb (conservat, proaspăt, înghețat). Apoi, puteți opta pentru anșoa, cod, hering, homar, păstrăv, ton, somon.
Nu uitați, copiii ar trebui să mănânce pește de 2-3 ori pe săptămână, dar porțiunile lor ar trebui să fie mai mici decât cele pentru adulți.