În sezonul rece, organul care suferă cel mai mult, din cauza agresivităţii temperaturilor scăzute, este pielea, deoarece circulaţia capilarelor este încetinită, iar bariera este lezată. Astfel, pielea se usucă, se crapă, apar mâncărimi şi senzaţie de usturime, chiar sân-gerări. Cel mai mult, sunt afectate mâinile, pielea de pe faţă şi buzele, adică suprafeţele expuse direct la frig. Deşi este greu de crezut, aceste reacţii ale pielii sunt normale şi destul de comune. Pentru a le preveni, medicii dermatologi ne sfătuiesc să nu ieşim din casă fără mănuşi şi fără să aplicăm o cremă protectoare împotriva frigului, precum şi un balsam de buze. Pe de altă parte, frigul accentuează anumite afecţiuni cutanate deja existente, cum ar fi: dermatite, eczeme, psoriazis etc.
De asemenea, pot apărea simptome neobişnuite care să necesite prezenţa de urgenţă la medicul specialist, precum acrocianoza (extremităţile capătă o culoare albăstruie), degerăturile, livedo (vizibilitatea unor vase de sânge) etc.
„Pielea este bariera impermeabilă, care fereşte organismul de factorii agresivi din exterior. În momentul în care această barieră este deteriorată, în organism pot pătrunde elemente dăunătoare, cauzatoare de boli. Pentru a fi ferită de acţiunea brutală a frigului, pielea trebuie hidratată foarte bine, consumând suficiente lichide şi folosind creme speciale cu vitaminele A, E, C şi B. De asemenea, pentru o mai bună protecţie, trebuie utilizate mănuşi şi fulare, pentru a acoperi cât mai mult din suprafaţa pielii, mai ales când temperaturile sunt foarte scăzute”, explică dr. Emma Gheorghe, medic specialist dermatolog.