05 Septembrie 2018
696 accesări
0 comentarii

Calculii renali sau pietrele la rinichi pot fi vindecaţi în ziua de azi, prin intermediul intervenţiei numite nefrolitotomie percutanată (NLP). Aceasta se realizează printr-o incizie prin piele, calculii fiind îndepărtaţi, iar pacientul îşi poate relua activităţile curente în câteva zile.

„Indicaţia NLP este destul de largă, dar în principiu această intervenţie este rezervată pacienţilor cu litiază renală obstructivă sau neobstructivă, cu dimensiuni uşor crescute şi aici mă refer la dimensiuni peste 1-1.5 cm. De obicei, aceşti calculi pot fi localizaţi în rinichi, adică în bazinet sau calice, sau în ureterul lombar”, a declarat dr. Azis Olgun, urolog.

Acesta a precizat că procedura este standard. Diagnosticul exact poate fi aflat prin efectuarea unor investigaţii imagistice complexe, cum ar fi urografia intravenoasă, tomografia computerizată-uro CT sau tomografia computerizată cu substanţă de contrast.

Medicul a mai spus că principalul simptom pentru calculii renali este durerea lombară, dar pacientul poate avea şi febră, frisoane, o stare generală rea, greaţă, vărsături, precum şi alte semne ale infecţiei urinare. Dintre acestea, amintim polachiuria, usturimile micţionale etc.

„Foarte importantă este şi perioada de recuperare a pacientului. Aceasta necesită o atenţie specială legată de medicaţie, supravegherea diurezei, existând bineînţeles şi nişte riscuri specifice ale acestei intervenţii. Recuperarea este însă mult mai uşoară faţă de intervenţia clasică, în primul rând, prin dimensiunea inciziei, care este de maxim un centimetru şi mergând până la durerea minimă pe care o resimte pacientul în urma intervenţiei. Mobilizarea se face în minim o zi, două, după care poate să îşi desfăşoare rutina zilnică, fără să facă eforturi extraordinare, cu supraveghere”, a explicat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU