Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, împreună cu Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat au lansat un plan strategic de acţiune împotriva hepatitelor în România, proiect care vizează creşterea numărului de persoane care să se testeze pentru depistarea hepatitei, dar şi pentru tratamentul şi monitorizarea pacienţilor care au deja o formă de hepatită. 25 de medici specialişti în gastroenterologie, hepatologie, boli infecţioase şi boli interne au pus la punct tot acest proiect care aşteaptă să fie implementat cât mai curând pentru a reduce numărul bolnavilor.
„Se ştie că, în comparaţie cu alte state membre UE, Româ-nia are cea mai mare prevalenţă a hepatitelor B şi C. Se estimează că există aproxi-mativ două milioane de români infectaţi cu hepatită cronică. Dintre aceştia, 85% nu ştiu că poartă acest virus. Astfel, se aşteaptă ca, în următorii ani, în România să existe cel mai mare număr de bolnavi cu hepatită virală în faza cronică, ciroză şi cancer la ficat. Acest proiect, adică planul strategic de luptă împotriva hepatitei prezintă şi trei mari avantaje principale pentru România: e uşor de implementat, este eficient din punct de vedere al costurilor, având în vedere că se pot economisi anual până la 150 de milioane de euro, şi poa-te transforma România într-un exemplu de bune practici, pentru celelalte state ale lumii. Nu trebuie făcute noi investiţii, ci doar folosirea în mod eficient a fondurilor existente”, a declarat reprezentantul ELPA, Achim Kautz.
Acest document va fi prezentat de APAH-RO în zilele următoare reprezentanţilor Mi-nisterului Sănătăţii, cu speranţa că va fi găsită deschiderea necesară pentru a pune planul în aplicare.
„Vom propune crearea unui grup de lucru, format din experţi, oameni cu implicare, care să se întâlnească frecvent, pentru implementarea unui sistem de supraveghere. Apoi, trebuie să existe un registru naţional pe hepatite, care să permită îmbunătăţirea accesului la screening. Acest lucru se poate face şi cu ajutorul medicilor de familie, dacă vor avea libertatea de a trimite pacienţii la testarea gratuită”, a încheiat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice.