14 Februarie 2017
3906 accesări
0 comentarii

Piciorul plat la copil (platfusul) este o afecţiune caracterizatăde prăbuşirea arcadei plantare, scobitura din talpă, care faceca întreaga suprafaţă a tălpiisă vină în contact cu solul.La copiii foarte mici, platfusul este considerat a fi, oarecum,o condiţie normală, din cauza stratului de grăsime care ascunde forma normală a piciorului,dar şi pentru că picioruleste incomplet dezvoltat.

Platfusul poate să fie prezent doar la un picior sau la ambele şi este posibil să se remedieze, în timp, prin antrenarea piciorului.

Părinţii pot identifica foarte uşor dacă cel mic are platfus, prin simpla urmărire a mersului copilului şi prin analizarea piciorului. În cazul în care se observă absenţa totală a scobiturii, primul pas este vizita la un medic specialist ortoped, pentru a confirma diagnosticul şi pentru a stabili dacă este nevoie de conduită terapeutică, pentru că nu în toate cazurile este necesar tratamentul.

„Există cazuri în care piciorul plat se remediază, în timp, când copilul începe să meargă, însă sunt şi cazuri în care trebuie să se intervină cât mai repede. Pentru că această afecţiune, de multe ori, este asimptomatică, nu îi deranjează pe copilaşi, însă asta nu înseamnă că nu trebuie reparată. Pe de altă parte, în unele cazuri, pot fi afectate articulaţiile şi chiar coloana vertebrală”, explică dr. Magdalena Dumitrescu, specialist recuperare.

Aşadar, platfusul nu este o boală gravă, dar repercusiunile pe care le are pot fi grave. Dacă nu este depistat cât mai devreme, cu trecerea timpului, copiii pot dezvolta cifoze, scolioze, lordoze etc.

De ce apare platfusulşi cum se trateazăPlatfusul poate apărea din cauza rahitismului, a unei hipermobilităţi ligamentare sau poate fi congenital. Prin luarea amprentei piciorului (plantogramă), medicul poate pune diagnosticul exact. Plantograma este o examinare simplă, non-invazivă, în cadrul căreia copilul este urcat cu picioarele pe un aparat ce înregistrează amprenta piciorului.

„În cazul platfusului, talpa piciorului devine foarte lată, iar mersul devine predominant pe partea internă a tălpii. Poate apărea transpiraţia abundentă şi gleznele se pot umfla. Tratamentul platfusului se decide în funcţie de vârsta copilului şi de cât de gravă este forma bolii, de către un chirurg-ortoped. Se recomandă masajul tălpilor, pentru a stimula dezvoltarea muşchilor. Oricum, medicul ortoped va sfătui părinţii cu privire la încălţămintea adecvată în aceste situaţii”, mai spune specialistul.

Medicii specialişti îi sfătuiesc pe părinţi să nu îi forţeze pe copii să meargă în picioare, dacă aceştia încă nu sunt pregătiţi, deoarece, dacă aceştia sunt forţaţi, iar gleznele sunt instabile, acest lucru poate duce la malpoziţii ale picioarelor. Totodată, aceştia mai spun că încălţămintea cu talonete, masajul şi kinetoterapia sunt cele mai bune forme de tratament în cazul piciorului plat. Pentru a evita şi corecta malpoziţiile piciorului la copiii, se recomandă ca aceştia să facă înot şi gimnastică medicală de la o vârstă cât mai fragedă.

Dacă aceste metode nu dau rezultate, platfusul poate fi corectat şi prin metodă chirurgicală, însă abia după ce s-au epuizat toate metodele şi copilul are vârsta adecvată, mai mult de 10 ani. Cu toate acestea, nu trebuie nici să se exagereze cu efortul fizic şi nici cu sedentarismul, însă, cel mai bine, în acest caz, copiilor le face bine mersul în picioarele goale.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii