Alimentaţia femeilor însărcinate lasă de dorit, de foarte multe ori, şi acest lucru se întâmplă din cauza „poftelor” specifice sarcinii. Deşi medicii specialişti ginecologi afirmă că aceste pofte ar fi pure invenţii, ele există şi trebuie satisfăcute. Aşa că foarte multe gravide ajung să consume, în timpul sarcinii, fel şi fel de alimente dăunătoare, unele chiar interzise (maioneză, produse fast-food, alcool etc). Indiferent de poftele din timpul sarcinii, viitoarele mămici trebuie să fie extrem de atente la alimentaţie, pentru a nu-i periclita sănătatea copilului din burtică.
„Naşterea este una dintre cele mai frumoase momente din viaţa mamei. Aceasta trebuie să aibă grijă să nu se îngraşe mai mult de 20-30 de kilograme, pe perioada sarcinii, pentru că îi va fi foarte greu să îşi îngrijească copilul şi se va simţi frustrată, deci alimentaţia trebuie să fie cât mai concentrată, puţină şi săracă în dulciuri şi făinoase. Dulciurile, făinoasele, prăjelile, sosurile şi tocăturile sunt cele mai periculoase clase de alimentaţie nesănătoasă, mai ales pe perioada sarcinii”, explică dr. Ionica Ciortan, medic pediatru, doctor în ştiinţe medicale.