16 Decembrie 2018
525 accesări
0 comentarii

Pentru că ne aflăm încă în Postul Crăciunului, foarte multe persoane renunță la produsele alimentare de origine animală. Trebuie să rețineți, însă, că tocmai aceste produse reprezintă principalul aport de proteine, astfel că, atunci când ținem post, trebuie să păstrăm proporția corectă între principiile nutritive și să consumăm produse vegetale bogate în proteine, așa cum sunt leguminoasele (fasole, linte , mazăre, năut, soia), nuciferele și semințele.

De asemenea, pentru a substitui grăsimile animale putem apela la măsline, avocado, nuci, alune, ulei de măsline, ulei de floarea soarelui, palmier sau cocos.

„Dieta în perioada postului este bogată în fibre, iar acestea provin din fructe (mere, pere, gutui, struguri, prune), legume (vinete, broccoli, conopidă, ardei, salată, roșii, dovlecei, păstăi, mazăre, varză ) și cereale. Astfel, persoanele cu sindrom de intestin iritabil pot acuza o exacerbare a simptomelor de tipul balonării, crampelor abdominale, scaunelor diareice în perioada de post, iar asta din cauza fermentației intestinale a fibrelor din dietă”, a explicat Anca Dobre, nutriţionist.

Specialistul spune că postul se adresează în principal persoanelor fără probleme mari de sănătate. Ca urmare, persoanele cu boli cronice, care ţin regim alimentar, nu tolerează restricțiile alimentare suplimentare.

Apoi, în cazul celor cu tulburări de digestie și absorbție din cauza inflamației intestinale (boala celiacă sau boala Crohn), sau cele cu pancreatită cronică, nu se recomandă respectarea riguroasă a postului.

De asemenea, persoanele cu litiază biliară (piatră sau pietre în colecist sau pe căile biliare) trebuie să evite excesul de grăsimi vegetale, așa cum îl evită pe cel de grăsimi animale, întrucât și grăsimile vegetale pot declanșa o colică biliară.

Nu în ultimul rând, persoanele cu boală de reflux gastroesofagian trebuie să evite alimentele condimentate, iuți sau acre, băuturile carbogazoase și mesele de volum mare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU