pozabaylor-1351009137
pozabaylor-1351009137
Înfiinţat acum 11 ani, în urma unui parteneriat între Colegiul de Medicină Baylor din Huston şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Centrul de Excelenţă Clinică HIV însumează un program unic de asistenţă medicală, psihologică şi socială destinat persoanelor seropozitive din Constanţa.
În 2007, Centrul de Excelenţă Clinică HIV a primit recunoaşterea internaţională din partea Institutului Internaţional de Medicină Pediatrică Baylor pentru rezultatele deosebite în îngrijirea copiilor seropozitivi, rezultate care au arătat sub 3% rata mortalităţii pe an, tot atunci primind titlul de centru de excelenţă. De altfel, centrul nu este doar o instituţie medicală, ci şi un centru de educaţie academică pentru profesionişti.
Povestea acestui parteneriat pentru viaţă a început din nevoia acută de a limita numărul de copii bolnavi, România fiind socotită ca ţara cu cel mai mare număr de copii infectaţi cu HIV din toată Europa, număr care depăşea cazurile întâlnite la adulţi după 1989. Acest fenomen tulburător a fost declanşat prin transfuziile de sânge necontrolate şi reutilizarea seringilor, utilizate pentru cazurile de subnutriţi. Majoritatea acestor copii bolnavi erau în Constanţa, fapt pentru care o echipă de medici de la Spitalul Municipal a început să facă primii paşi în crearea unui centru care să implementeze servicii medicale specifice.
Primul medic care şi-a luat acest angajament faţă de bolnavi a fost dr. Rodica Mătuşa, care a făcut un apel către profesorul american Mark Kline, din Huston. Din acel moment, iniţiativele şi dorinţa de implicare au prins contur. Profesorul a atras fonduri pentru deschiderea centrului şi a obţinut medicamente pentru tratarea a 500 de copii, pe viaţă. Deşi programul a primit finanţare şi de la Ministerul Sănătăţii, prin Spitalul de Boli Infecţioase, centrul a primit donaţii de medicamente şi consumabile sanitare de peste 32 de milioane de dolari din parteneriatul cu Baylor. Şi în prezent, programele desfăşurate în acest sens de fundaţie se ridică la suma de jumătate de milion de dolari anual.
Baylor testează gratuit în toată Dobrogea
„Pe lângă activitatea de testare HIV, Fundaţia Baylor testează gratuit hepatitele virale B şi C, desfăşurate în toată Dobrogea. În cadrul centrului, există şi un program de consiliere şi de testare gratuită şi confidenţială la care au avut acces 25.000 de persoane până în prezent. Consilierea prealabilă este un criteriu foarte important de care fundaţia ţine cont, pentru că testarea fără acordul persoanei este ilegală în România. Un buletin de analize este realizat în maximum 40 de minute din momentul recoltării testelor, fapt care îmbunătăţeşte calitatea serviciului medical. Dacă rezultatul este reactiv, bolnavul este trimis la ceilalţi parteneri medicali locali pentru a primi îngrijiri medicale”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.
„Copiii preţioşi” se nasc la Centrul HIV
Două generaţii de copii s-au născut sănătoşi datorită tratamentului şi îngrijirii adecvate oferite de Baylor, deşi mamele sunt purtătoare de HIV. Aceste generaţii sunt numite „copii preţioşi”. În cifre, 120 de copii s-au născut fără a purta virusul şi doar doi au fost infectaţi. Programul include ajutor medical şi consiliere psihosocială pentru tinerele însărcinate, vizite la domiciliu din partea echipei medicale şi educaţie în ceea ce priveşte viaţa de mamă pentru beneficiarele proiectului.
De asemenea, se asigură monitorizarea aderenţei la terapia antiretrovirală a mamei şi controale medicale regulate, alături de suport material: hrana pentru femeile însărcinate şi bebeluşi, transport la clinică, produse de igienă pentru îngrijirea copilului, cheltuieli medicale, inclusiv medicamente, precum şi clarificarea situaţiei lor legale: actele nou-născutului, înscrierea la medicul de familie, înscrierea în programul de vaccinare.