Spanacul este extrem de sănătos şi nu mai este un secret pentru nimeni că, dacă îl consumăm cu regularitate, or-ganismul nostru va deveni mai puternic. Cu toate că iarna îl găsim mai rar în stare crudă, putem la fel de bine să-l alegem pe cel congelat. Oricum ar fi, merită încercat, deoarece beneficiile sale pentru sănătate depăşesc cu mult ceea ce am văzut la Popeye Marinarul.
Antioxidanţii din spanac combat stresul oxidativ
Radicalii liberi sunt produşi secundari ai metabolismului. Aceştia sunt cauza stresului oxidativ, care accelerează procesul de îmbătrânire şi pot creşte riscul de cancer sau diabet.
Potrivit studiilor de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Austria, datorită conţinutului de antioxidanţi, spanacul contribuie la combaterea stresului oxidativ şi ajută la diminuarea efectelor negative ale acestuia.
Spanacul are grijă de ochii noştri
Spanacul conţine cantităţi mari de zeaxantină şi luteină, carotenoizi care dau culoare multor legume.
Ochii noştri conţin aceşti pigmenţi în cantităţi mari. Potrivit cercetărilor companiei americane Kemin Health, aceştia ne protejează de leziunile pe care le poate produce lumina soarelui. În plus, mai multe studii din Statele Unite, China şi Israel au indicat că zeaxantina şi luteina contribuie la prevenirea degenerării maculare şi cataractei, principalele boli care duc la pierderea vederii.
Contribuie la prevenirea cancerului
Spanacul conţine două componente, MGDG şi SQDG, care pot încetini dezvoltarea cancerului. Cercetătorii japonezi de la Universitatea Kobe-Gakuin au demonstrat că aceşti compuşi din spanac pot reduce dimensiunea tumorilor din colul uterin. De asemenea, studiile efectuate la un institut canadian pentru prevenirea cancerului fac legătura între consumul de spanac şi reducerea riscului de cancer la prostată.
Efectele anticancerigene ale spanacului sunt puse pe seama conţinutului bogat de antioxidanţi.
Aşadar, crud sau preparat termic, spanacul vă ajută să vă îmbunătăţiţi sănătatea şi să preveniţi cancerul sau bolile cronice. Profitaţi de perioada de dinaintea sărbătorilor pentru a-l include în alimentaţie şi beneficiaţi de pe urma efectelor sale pozitive.