27 Noiembrie 2016
2179 accesări
0 comentarii

Pentru că nu îşi pot permite să şi le cumpere singuri, foarte mulţi constănţeniîţi depun dosarelela Casa Judeţeanăde Asigurări de Sănătate (CJAS) şi aşteaptăluni de zile până cândintră un posesiaunui dispozitiv medical.

Adrian Bejan (70 de ani) este unul dintre asiguraţii care au ales această variantă pentru a obţine un dispozitiv medical. Din păcate, bătrânelul mai are de aşteptat pentru a beneficia de proteza de picior de care are atâta nevoie.

„Am o pensie de numai 800 de lei. Cu banii ăştia, nu-mi pot plăti singur proteza“, a spus el cu lacrimi în ochi. „Ştiu că există alte cereri depuse înaintea mea, dar n-am încotro. Îmi aştept rândul. Nu am posibilităţi ca să mi-o pot cumpăra singur”, a spus descumpănit septuagenarul.

Şi Maria Istrati aşteaptă să-şi procure o proteză auditivă. „Cu o pensie de 750 de lei, nu poţi să-ţi cumperi nimic. Mă duc mereu la CJAS şi întreb când voi intra în posesia ei“, a spus femeia.

Anul acesta, în judeţul Constanţa au fost aprobate 4.315 dosare pentru dispozitive medicale, în valoare totală de aproximativ trei milioane de lei. Cele mai multe dosare aprobate (1.706) au fost pentru protezare stomii şi pentru dispozitive de oxigeno-terapie (1.043). Apoi, 841 de dosare au fost aprobate pentru incontinenţă urinară, 151 pentru orteze membru inferior, 119 pentru dispozitive de protezare în domeniul ORL, 106 pentru proteze externe de sân, restul dosarelor fiind pentru alte tipuri de dispozitive de care pot beneficia asiguraţii.

„La acest moment, pe lista de aşteptare avem doar 1.140 de dosare. Pentru proteze auditive, avem 541 de dosare, toate depuse anul acesta”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CJAS, Aurelia Rădoi.

Copiii şi urgenţele medicaleau prioritateDe precizat că urgenţele medicale şi copiii au prioritate la obţinerea unui dispozitiv medical. Cei care au nevoie de proteză medicală, iar cheltuielile să fie suportate din bugetul CJAS , trebuie să fie în primul rând asiguraţi. Potrivit legii, pentru a putea obţine un dispozitiv medical, pacientul sau unul dintre membrii familiei (părinţi, soţ/soţie, fiu/fiică), o persoană împuternicită sau reprezentantul legal al acestuia trebuie să depună o cerere însoţită de o serie de docu-mente, la sediul Casei.

Documentele necesare pentru obţine-rea aprobării unui dispozitiv medical sunt: prescripţie medicală eliberată de un medic de specialitate, în care să fie specificată denumirea şi tipul dispozitivului medical, dar şi faptul că deficienţa fizică sau funcţională nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv; o audiogramă (tonală şi vocală) pentru proteza auditivă; o biometrie pentru cristaline, adeverinţa de asigurat, actul de identitate (în copie), codul numeric personal.

Pentru persoanele coasigurate, este nevoie de: copie xerox după certificatul de naştere (pentru copii); adeverinţă de elev/student; copie xerox după certificatul de căsătorie; adeverinţa de la circumscripţia financiară din care să rezulte că nu realizează venituri din muncă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU